Nemcsak a városkép szempontjából zavaró

2 órája

Hulladék: ne legyen illegális szemétlerakó a városban

Az utóbbi hónapokban Veszprém város egészét érintő, folyamatosan visszatérő probléma, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, kommunális hulladékgyűjtő edényzetek környezetét szemétlerakónak használják. A hulladékgyűjtő edényzetekbe nem a megfelelő hulladék kerül elhelyezésre, leginkább a háztartásokban feleslegessé vált bútordarabok, elektronikai cikk, lakásfelújítás során lecserélt fürdőszobai berendezés, építőanyag, gumiabroncs, ruhanemű kerül kihelyezésre.

Juhász-Léhi István

Ez nemcsak a városkép látványa szempontjából felháborító, hanem környezetvédelmi és higiéniai szempontból is aggályos, hisz a kártevők, rágcsálók számára is vonzóvá válik az adott terület. Ezen hulladékgyűjtő szigetek környezetében lakók szerint a hulladékot nem az ott lakók hordják oda, hanem ismeretlen személyek éjszaka, gépjárművel. Az illegálisan lerakott hulladéknak soha nincs gazdája…..

Az utóbbi hónapokban Veszprém város egészét érintő, folyamatosan visszatérő probléma, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, kommunális hulladékgyűjtő edényzetek környezetét szemétlerakónak használják
Az utóbbi hónapokban Veszprém város egészét érintő, folyamatosan visszatérő probléma, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, kommunális hulladékgyűjtő edényzetek környezetét szemétlerakónak használják
Fotó: Veszprém önkormányzata

A Veszprémi Önkormányzat tájékoztatása szerint, mivel a hulladékgyűjtő szigetek és kommunális hulladékgyűjtő edényzetek nem rendeltetésszerűen vannak használva, ezért a szolgáltató a hulladékot a szokásos ürítés alkalmával nem is szállítja el, ami miatt a hulladék csak tovább halmozódik.

A szigetek nem lomtalanítás céljából lettek létrehozva, a háztartásokban feleslegessé vált nagyméretű tárgyakat (bútorok, ágybetét, szőnyeg stb.), amelyek nem férnek bele a kommunális hulladékgyűjtő edénybe, lehetőség van a hulladékudvarba leadni.

Mi is az a lom?

Azt is írták: lom az a nagy darabos hulladék, ami nem fér a gyűjtőedénybe. Éppen azért, hogy azt ne kelljen halmozni, ide-oda pakolni, előre egyeztetett időpontban a VHK Nonprofit Kft. elszállítja a háztartási mennyiségben keletkezett nagy darabos hulladékot. Nem attól válik valami lommá, hogy mennyisége meghaladja gyűjtőedény méretét. A sok régi könyv vagy zsákszámnyi ruha nem lom. Lom az, ami saját méretét tekintve akkora, hogy nem fér a gyűjtőedénybe. Évente egyszer, külön térítési díj nélkül kérhető a lomtalanításból származó hulladék elszállítása. Társasházak esetében a közös képviselők szervezik a lomtalanításból származó hulladék elszállítását.

A hulladékgyűjtő udvarban adhatók le

A különleges kezelést igénylő (gumiabroncs, étolaj) és a veszélyes hulladékok (elektromos és elektronikai berendezések, akkumulátor, szárazelem, fénycső, üres, beszáradt festékesdoboz) nem lomok, ezek a hulladékgyűjtő udvarban adhatók le. A lakásfelújításból származó törmelékek, bontási anyagok építési, bontási hulladéknak minősülnek. Ez sem lom. Ilyen hulladék keletkezése esetén konténeres hulladékszállítási szolgáltatás igényelhető.

Feleslegessé vált ruhanemű, cipő, lakástextil esetén, amennyiben a ruhanemű még használható állapotú, lehetőség van azokat a városban található fehér használtruha-gyűjtő konténerekbe elhelyezni. Egyes boltokban a használt ruhák leadását vásárlási utalvánnyal is honorálják. Ha a ruhanemű használatra már nem alkalmas, akkor kérik azt a kommunális hulladékgyűjtőben elhelyezni.

Az önkormányzat felhívta a figyelmet arra is, hogy a szabálytalanul lerakott szemét nemcsak kellemetlen látványával és bűzével rontja közérzetünket, de környezetünkre és egészségünkre is káros lehet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában