Közlekedés

1 órája

Alig tudja ember, kinek van itt elsőbbsége.Te vágod ezt a KRESZ-szabályt?

A közlekedésbiztonság megőrzése érdekében elengedhetetlen a KRESZ szabályainak ismerete. Teszteld tudásodat és gyarapítsd ismereteidet a közlekedési jelzésekről és szabályokról! Cikkünkben egy KRESZ-tesztet kínálunk, amely segít felkészülni a biztonságos közlekedésre.

Veol.hu

A helyes válaszok ismerete nemcsak a közlekedés során segít, hanem hozzájárul a balesetek megelőzéséhez is. Oldd meg ezt a KRESZ-tesztet, és tudd meg, mennyire vagy felkészült a forgalomban való részvételre! Készen állsz? Kezdjük! Következő  feladványunkkal most tesztelheted tudásod, és felkészülhetsz a hasonló szituációkra. Te tudod kinek kell elsőbbséget adni? 

Három jármű egy egyszerű, háromágú kereszteződésben. De ki haladhat át utolsóként? Teszteld tudásodat KRESZ-tesztünkkel, nézd meg, kinek kell elsőbbséget adnia!
Mi a helyes megoldása ennek a KRESZ-tesztnek? Hányadikként haladhat át a kereszteződésen a busz?
Forrás: szuperjogsi.hu

A KRESZ-teszt megoldása

  1. A
  2. C
  3. B

Miért ez az áthaladási sorrend a fenti egyenrangú kereszteződésben?

Egyenrangú kereszteződésben a jobbkéz-szabály érvényesül. Az A jelű jármű egyenesen halad, és egyébként is jobbra van a busztól, így ő megszakítás nélkül folytathatja az útját. A B jelű autó és a már említett busz helyzete az érdekes. Utóbbi kanyarodhat előbb, mert jobbra van a kocsitól. 

Mi az a jobbkéz-szabály?

Veszprémben több helyen is találkozhatunk egyenrangú útkereszteződésekkel. Sok autósnak mai napig gondot jelent, hogy ebben a helyzetben kinek van elsőbbsége, pedig a helyzet nagyon egyszerű:

Az útkereszteződésben a járművel elsőbbséget kell adni a jobbról érkező minden jármű és a balról érkező villamos részére. 

Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha egy olyan útkereszteződéshez érkezünk, ahol nincsenek elsőbbséget szabályozó táblák – írja a Mr. Kresz. 

A közelmúltban egy hasonló kérdést már hoztunk olvasóinknak, abban négy jármű helyes áthaladási sorrendjét kellett megtippelni. Teszteld tudásod, nézd meg azt is, hogy hogyan kell elsőbbséget adni egy kanyarodó főúton!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában