Tandemugrás

2024.09.09. 12:00

Egy repülőbaleset margójára - Emlékezés a magasban

Lapunk munkatársa vállalkozott arra, hogy Bognár István pilótával felszáll olyan magasságba, ahonnan a közelmúltban két ember lezuhant a Tapolca melletti repülőtéren.

Tóth B. Zsuzsa

A szigligeti vár nagyjából 200 méteres magasságból...

Forrás: Napló

Amint arról korábban hírt adtunk, ketten életüket vesztették abban a repülő balesetben, amely a Tapolca melletti reptér közelében történt. Bognár István pilóta elmondta lapunknak, hogy egyik ismerőse szemtanúja volt a tapolcai tragédiának. 

− Elmondása szerint ultramodern amerikai csörlőberendezéssel működő gépről volt szó. Motor nélküli siklóernyővel készült tandem repülésre a nagy gyakorlattal bíró, sok évet repült, 40 év körüli pilóta és fiatal, ukrán-magyar állampolgár hölgy utasa. A fordulásnál valószínűleg beakadt a kötél valahova és megrántotta a gépet, a siklóernyő kupolája majdnem vízszintes helyzetben pörgött. Nehéz megítélni, hogy milyen magasságból zuhanhattak le, 2-300 méter magasan lehettek – mondta Bognár István, aki negyven éve pilóta. 

20 éves, Apolló fox, Egerben gyártott gépével repültünk Balatonederics, Szigliget, Badacsonytomaj felett, 600 méteres magasságig. A géppel korábban 25 ezer kilométeres távot, egészen Sydney-ig repült István egyik kollégája, aki egy ritka betegségre szerette volna felhívni azzal a figyelmet.  


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában