Ecsettel és tollal

2 órája

Diplomata nők összefogása a békéért

A legfontosabb a béke! – ez volt a fő üzenete a Nők ecsettel és tollal a békéért című rendezvénynek, melyen a Magyarországra akkreditált női nagykövetek, diplomáciai testületek és a hazai kulturális élet képviselői vettek részt a balatonfüredi Esterházy-kastély Nyaralástörténeti Látogatóközpontban és a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban.

Kovács Erika

– Összetöredezett világunkban vissza kell találnunk ahhoz, amitől emberek vagyunk. Hiszek abban, hogy a művészet erejével sikerül jobban megérteni egymást, és hogy a kultúra a preventív diplomácia erős eszköze. Nem tántoríthat el bennünket semmi attól, hogy minden lehetséges eszközt felhasználjunk a konfliktusok kialakulásának megelőzésében. Tapasztalataim szerint a nők szerepe ebben kulcsfontosságú – fogalmazott Bogyay Katalin nagykövet, a magyar ENSZ Társaság elnöke, a szombati rendezvény főszervezője köszöntőjében.

Bogyay Katalin nagykövet, főszervező: Összetöredezett világunkban vissza kell találnunk ahhoz, amitől emberek vagyunk
Fotó: Kovács Erika/Napló

Bóka István, Balatonfüred polgármester kiemelte, büszkeséggel tölti el, hogy ebben a városban rendezik meg ezt a fontos eseményt, melynek célja a béke elősegítése. A polgármester beszédében kitért egyebek mellett Széchenyi István jelentőségére, a Balatonfüred életében betöltött szerepére, arra, hogy elindította a balatoni gőzhajózást 1846-ban. Bóka István kiemelte, az országban elsőként kapták meg „A kultúra és a művészetek városa” kitüntető címet. Hozzátette: Balatonfüred a reformkorban az ország második fővárosa volt.

A  rendezvényhez tartozó, Női történetek – Hihetetlen történetek című esemény díszvendége Hedva Ser francia szobrászművész, az UNESCO Kulturális Diplomácia Jószolgálati Nagykövete volt, aki egy olyan szobrát hozta magával Balatonfüredre, melyet az 1956-os forradalom inspirált. Rajta kívül a másik díszvendég Judy Kuriansky író, klinikai pszichológus, az amerikai Columbia Egyetem professzora volt. Mindketten méltatták a balatonfüredi rendezvényt, kiemelve a béke fontosságát.

A találkozón részt vevő női nagykövetek, művészek és költők 13 országot képviseltek: így Argentína, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Ecuador, Finnország, Franciaország, Grúzia, Libanon, Magyarország, Marokkó, Mexikó, Törökország és az USA színeit. A köszöntők után az Esterházy-kastélyban tartották a Nemzetközi Művészeti Vernisszázs és Soft Power Diplomácia című fórumot, melyen 12 ország művészei mutatták be alkotásaikat, majd kerekasztal-beszélgetésen elemezték a Soft Power (puha erő) diplomácia jelentőségét.  

Bóka István, Balatonfüred polgármester kiemelte, büszkeséggel tölti el, hogy ebben a városban rendezik meg ezt a fontos eseményt
Fotó: Kovács Erika/Napló

A kastélyban tartott program után a vendégek a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban a Nők versei 12 országból című rendezvényen vettek részt, melyet Cserép László, a szalon vezetője nyitott meg. A szombati eseményt Bogyay Katalin a város önkormányzatával, a balatonfüredi Szőcs Géza Irodalmi Szalonnal és a Magyar Diplomáciai Akadémiával együttműködve, a Sándor-palota támogatásával szervezte meg. Az esemény fő célja az volt, hogy a művészet, a költészet és a zene erejével lépjenek fel a béke érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában