Nyári tábor a Pannon Egyetemen

2024.08.13. 15:00

Lángoló kezek és számháború

Játékos, sportos, tudományos, mégis felszabadult. Robotok, számítógépek, tűz, számháború, futsal, vívás, fogócska. Szóval menő. Ez a Pannon Egyetem nyári tábora, ahol az intézmény dolgozóinak gyermekei tölthetik a nyarat a Humántudományi Kar pedagógus- és óvodapedagógus hallgatóinak felügyelete mellett.

A Pannon Egyetemen a „családbarát munkahely” elismerés nem csupán egy tartalom nélküli cím, ugyanis a tavalyi év nagy sikere után idén másodszor is megrendezték az egyetemi dolgozók gyerekeinek szóló nyári tábort. Idén már csaknem háromszáz gyerek élvezhette a szünidei programokat a nyári szünet ideje alatt. Az egyetem dolgozói nagyon sok energiát fektettek abba, hogy minél több program várja a gyerekeket, valamint több olyan aktivitást is szerveztek, ahol a táborozók olyan tudomány területekbe is bepillanthattak - természetesen a gyerekek szintjén -, amire amúgy nem lenne lehetőségük.

Fotó: Gáti Kornél/Pannon Egyetem

- Azért hoztuk létre ezt a tábort, mert mint vezető és mint édesanya is tudom, hogy a szülőknek nagyon nagy problémát jelent a tíz hetes nyári szünetben, hova tegyék a gyerkőceiket. Nálunk minden feltétel adott volt, így az elsődleges cél az lett, hogy felügyeletet biztosítunk a gyerekeknek biztonságos körülmények között. Úgy gondolom, hogy a szülő és a gyerek számára is egy nagy megnyugvás, hogy egymás közelében lehetnek. A szülőnek mindenképpen jó a tudat, hogy a közelben van a gyermek, a gyerekeknek pedig mindig nagy élmény a szülő munkahelyére bemenni, megnézni, mit csinál anya vagy apa, emellett pedig tartalmas elfoglaltságokban részt venni - mesélt Bodó Réka, a Pannon Egyetem humánerőforrás-gazdálkodási igazgatója a tábor céljáról.

A szülők egyöntetű véleménye szerint nagyon nagy előny az, hogy helyben tudhatják a gyerekeiket, jó közösségben, olyan tanárok és tanulók között, akik pontosan tudják, hogyan működik egy ilyen tábor, és olyan programokat állítanak össze, amelyek egyszerre nyújtanak hasznos és kellemes időtöltést a gyerekeknek.

- Az, hogy gyermekeim részt vehetnek a Pannon Egyetem nyári napközis táborában, rengeteg előnyt nyújt számomra és számukra is. A legfontosabb, hogy miközben dolgozom, biztos lehetek abban, hogy gyermekeim szakértő kezekben vannak. Nemcsak felügyelnek rájuk, hanem gazdag és változatos programokkal várják őket. Tavaly mindkét fiam részt vett a táborban, és annyira tetszett nekik, hogy már hetekkel az idei tábor kezdete előtt izgatottan kérdezték, mikor kezdődik, mikor jöhetnek „az egyetemre” - mondta Tudósné Ódor Eszter, a Pannon Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa.

Fotó: Gáti Kornél/Pannon Egyetem

A tábor nem csak a szülők és a gyerekek, hanem a felügyelő tanárok körében is roppant népszerű. A gyerekekre a Humántudományi Kar óvodapedagógus és pedagógus hallgatói vigyáznak, akik napról-napra komolyan készülnek a feladatra.

- Az a három hónap, amíg nincs suli, de itt lehetünk a táboran, mindenképpen hasznunkra válik, hiszen egy képzett óvónő van velünk, aki mellett kipróbálhatjuk magunkat. Bármilyen tevékenységet, amit az oviban is megtartanánk, azt itt kipróbálhatjuk. Nagy volt az érdeklődés, egy táblázatot kaptunk, amibe be lehetett jelölni, hogy mely heteket tudjuk vállalni, de mire én bejelentkeztem, már csak az utolsó két hét volt szabad, sokan, akik szerettek volna jönni, le is maradtak- mondta Hardi Ninetta elsőéves hallgató.

A gyerekeket három korcsoportba osztják: óvodás, alsós és felső tagozatos, és mindegyik csoport számára az életkoruknak megfelelő játékokat, programokat találnak ki a szervezők és a felügyelők. Az egyik legnépszerűbb program a Vegyészkobold egy napja előadás, ahol a gyerekek játékos formában betekintést nyerhetnek a kémia világába és egy igazi laborba. Több mint egy órán keresztül olyan kémiai kísérleteket láthatnak a táborlakók, amilyenek középiskolában is ritkán. A felső tagozatosok körében nagyon népszerűek a Gazdaságtudományi Kar által nyújtott programok. Itt például vállalkozást építettek a gyerekek, a fenntarthatósággal ismerkedtek, azon belül is a fenntartható gazdálkodással. A Műszaki Informatikai Kar bevonásával robotokat programoztak, animációkat készítettek. Mindezt persze sok mozgás és játék kísérte.

Fotó: Gáti Kornél/Pannon Egyetem

A már tavaly is nagy népszerűségnek örvendő tábor idén teljesedett ki, így nem kérdés, hogy jövőre is megrendezik, ezzel is segítve az egyetem dolgozóit, hallgatóit, de főleg, hogy a gyerekek szünideje biztonságos, tartalmas és vidám legyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában