Augusztus 29-e a napja

2024.08.30. 14:13

A magyar fotográfia napja alkalmából nyílt kiállítás (képgaléria)

A Nimród Fotóklub alkotóinak kiállítása nyílt meg a magyar fotográfia napja alkalmából csütörtökön a veszprémi Agórában.

Juhász-Léhi István

Az eseményen beszédet mondott Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője, aki megköszönte a közösség tagjainak azt, hogy elhozták a kiállítási anyagát, amit éppen a magyar fotográfia napja alkalmából tudnak a veszprémi közönségnek bemutatni.  

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Emlékeztettet, 1839. augusztus 29-én mutatták be Párizsban az első rögzített képet a világunkból, és mindössze egy évet kellett várni arra, hogy ezt a technológiát Magyarországon is bemutatássák. A magyar fotográfia napját minden évben augusztus 29-én ünnepeljük, emlékezve arra a pillanatra, amikor 1840-ben Vállas Antal elkészítette az első hazai dagerrotípiát. Kiemelte, az elmúlt több mint húsz év alatt nagyon sok kiállítást rendeztek, ami mára átalakult, azonban a nívóból nem engednek. 

Barbalics Nándor, a Nimród Fotóklub vezetője köszöntőjében egyesület történetéről beszélt: a fotóklub hazánk első természetfotós szervezeteként 1976-ban alakult közel 150 taggal, első elnöke Nagygyörgy Sándor fotóművész volt, aki az alapítástól egészen az 1993-ban bekövetkezett haláláig vezette a fotóklubot.

Az elsőre 1100 fő pályázott

A fotóklub vezetője Gera Mihály újságírót, fotográfiai szakírót idézte mondandójában, mely szerint a természetet fényképezéséhez elhivatottság és mélységes híd kell. Felidézte az 1977-es első pályázatot, melynek A találkozás a természetben volt a címe és 1100 fő pályázott rá. A szervezők örömmel tapasztalták akkor, hogy a fotózott állatfajok száma jelentősen megnőtt. Meglepetést okozott az is, hogy több pályázó felfedezte a virágokat és a gombákat. Az évről évre megrendezett pályázatok képeiből rendezett kiállítások hosszú ideje a magyar természetfotózás ünnepeihez tartoznak.

Napjainkra áttérve elárulta, a klub csapatát jelenleg tehetséges természetfotósok alkotják, akik különböző stílusokban fotóznak, és ebben a sokszínűségben rejlik lehetőségük a fejlődésre. Szót ejtett arról is beszédében, hogy a fotóklub tagjai nagy hangsúlyt fektetnek az etikus természetfotózásra. 

Barbalics Nándor úgy vélte, a kiállítással nemcsak az elmúlt időszakot zárják le, de fel is készülnek a következő kalandokra. Ilyenkor viszont sokat tanulnak a kiállított képekből és új célokat tűznek maguk elé. 

A kiállítás szeptember 22-ig tekinthető meg, az Agóra kiállítótermében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában