Vasút

2024.07.26. 11:10

Úton az első Henschel mozdony

A MÁV–Volán-csoport tizenöt jó állapotú, megbízható dízelmozdony bérbevételét tervezte egy svéd lízingcégtől. A német Henschel által gyártott első dízelmozdony már úton van, július végén érkezik Magyarországra.

Benkő Péter

A mozdonyok a műszaki átalakítás, sikeres hatósági engedélyeztetési eljárás után, várhatóan ősszel állnak forgalomba. Elsősorban a nyugat-magyarországi nagy utasforgalmú vonalakon, így többek között az északi Balaton-parton, Balatonfüred és Tapolca között láthatják az utasok a vonatok élén. Az első már úton van, a napokban érkezik hazánkba.

Már úton az első dízelmozdony Magyarországra. Az északi Balaton-parton is láthatjuk hamarosan
Már úton az első dízelmozdony Magyarországra. Az északi Balaton-parton is láthatjuk hamarosan
Fotó: MÁV–Volán-csoport

A megnövekvő utazási igény és a járműhiány enyhítése érdekében a vasúttársaság folyamatosan dolgozik a tartósan bérelhető használt járművek üzembe állításán is – közölték. A dízelmozdonyokat korábban a Dán Állami Vasúttársaság használta távolsági InterCity forgalomban, onnan került a svéd Nordic ReFinance cég állományába, velük köt szerződést a MÁV–Volán-csoport leányvállalata, s az együttműködési megállapodás keretében veszik igénybe a mozdonyokat.
A vontató járművek jó műszaki állapotúak, megbízhatóságuk jóval meghaladja a jelenlegi állományét, rendelkezésre állási mutatójuk kiemelkedően magas. Korszerűnek mondható turbófeltöltésű dízelmotorjukat a General Motors gyártotta, a károsanyag-kibocsátásuk is kedvezőbb a hazai dízelmozdonyokhoz képest. A mozdonyvezető fülkéje ergonomikus és légkondicionált, valamint a mozdonyvezetők munkáját segítő visszapillantó kamerarendszerrel van felszerelve.
A mozdonyok az új arculatnak megfelelő külső fóliázást kapnak, s ellátják azokat a biztonságos közlekedéshez szükséges vonatbefolyásoló, illetve mozdonyfedélzeti berendezéssel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában