Utazás

2024.07.23. 20:00

Tömeg a balatoni vonatokon – mindent megtesz a vasút

A tavaly tavasszal bevezetett vármegye- és országbérlet, valamint az idén márciustól élő új tarifa- és kedvezményrendszer miatt jelentősen nőtt a vasúti utazás népszerűsége. Hatványozottan igaz ez a Balatonra tartó vonatok esetén, különösen hétvégenként utaznak tömegek.

Benkő Péter

Tömegek Balatonfüreden. Különösen hétvégékre jellemző

Fotó: Benkő Péter/Napló

A tavaly tavasszal bevezetett vármegye- és országbérlet, valamint az idén márciustól élő új tarifa- és kedvezményrendszer miatt jelentősen nőtt a vasúti utazás népszerűsége. Hatványozottan igaz ez a Balatonra tartó vonatok esetén, különösen hétvégenként utazik hatalmas tömeg.

Nagy tömeg Balatonfüreden. Különösen hétvégékre jellemző
Nagy tömeg Balatonfüreden. Különösen hétvégékre jellemző
Fotó: Benkő Péter/Napló


Az utóbbi időben megnövekedett utasforgalom miatt előfordult, hogy két település között a vonattal egy időben autóbuszt is közlekedtettek. Gyakori az is, hogy váratlanul jelennek meg csoportok, ezek a tömegek zsúfoltságot okoznak – számolt be erről a sonline.hu. 

Előbb Balatonfüreden, majd Révfülöpön enyhül a tömeg

Az északi parton is olykor hatalmas tömegek várakoznak, szállnak le bizonyos állomásokon, ez hét közben kezelhető, hétvégenként viszont nehezen, hiszen a Balaton környékén a főszezonban jellemzően teljes kihasználtsággal közlekednek a vonatok. A legforgalmasabb balatoni szakaszok az északi parton a főváros és Balatonfüred között, az első vízválasztó Balatonfüred, később Révfülöp. A déli parton ugyanez igaz a Budapest és Zamárdi közötti szakaszra.

A vasút folyamatosan törekszik a járműpark megújítására, a meglévő szerelvények karbantartására, a megfelelő számú kocsi közlekedtetésére
A vasút folyamatosan törekszik a járműpark megújítására, a meglévő szerelvények karbantartására, a megfelelő számú kocsi közlekedtetésére
Fotó: Mocsonaki Attila

A vasút folyamatosan törekszik a járműpark megújítására, a meglévő szerelvények karbantartására, a megfelelő számú kocsi közlekedtetésére. Viszont nem csak az utasszám emelkedik nyáron, de – különösen idén – a rendkívüli hőség miatt a meghibásodások száma is nő. Elmondták, olyan járművet nem állítanak forgalomba, mely az utasbiztonságot veszélyeztetheti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában