A nagyszülők és az idősek világnapja

2024.07.27. 19:00

Szent Anna és Szent Joachim ünnepe Veszprémben (képgaléria)

Szent Annára és Szent Joachimra, Szűz Mária szüleire emlékeztek liturgikus emléknapjukon Veszprémben a Szent Mihály Főszékesegyházban. Szent Anna a Veszprémi Főegyházmegye fő védőszentje is egyben.

Veol.hu

A szentmisét Kulcsár Dávid káplán celebrálta

Fotó: Nagy Lajos

Sokan összegyűltek a főszékesegyházban, nagyszülők, nagymamák és nagypapák, hogy Szent Anna és Szent Joachim közbenjárását kérjék. A szentmisét Kulcsár Dávid káplán celebrálta. A nagyszülők generációjáért imádkozott, azért, hogy bölcsen, Istennek tetsző módon tudják megélni a hivatásukat. Imádkozott a gyermekekért, unokákért is, akik ott vannak a szívekben.
Július 26-a Szent Anna és Szent Joachim, Jézus nagyszüleinek ünnepnapja. Az Újszövetségben semmilyen utalást nem találunk a Boldogságos Szűz Mária szüleire. Tiszteletük forrása az apokrif írások, elsősorban Jakab előevangéliuma. Itt olvashatjuk, hogy Mária édesanyját Annának, apját Joachimnak hívták. A két név jelentése figyelemre méltó: Anna jelentése: kegyelemmel áldott, Joachimé: Isten megvigasztal. Ünnepük a XII-XIV. században terjedt el Európában, miután a keresztes lovagok visszatértek a Szentföldről.

Szent Annáról sok ábrázolás fennmaradt, Magyarországon a barokk korból. Szűz Mária, Szent Anna, Szent Joachim és a gyermek Jézus kapcsolatát megörökítették a képzőművészek. A nagyszülők és az idősek világnapjára, július 28-ra Ferenc pápa üzenetet küldött. Úgy fogalmazott: "Isten nem hagyja el gyermekeit, soha! Akkor sem, amikor életkorunk előrehalad és erőnk megfogyatkozik, amikor hajunk megőszül és társadalmi szerepünk csökken, amikor életünk kevésbé termékennyé válik s akár hasztalannak is tűnhet. Ő nem a külsőt nézi, és nem átall olyanokat választani, akik sokak szemében jelentéktelenek." 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában