Megemlékezés a templomban

2024.07.30. 17:30

Nagyszülők napja Borsosgyőrön

Szent Anna és Szent Joachim névnapján megemlékezést tartottak a borsosgyőri katolikus templomban. A nagyszülők napján Salgó Ferenc méltatta a nagymamákat és nagypapákat, majd az érdeklődőket kis műsor várta a templomkertben.

Haraszti Gábor

2018 óta tartják meg rendszeresen a nagyszülők napját Borsosgyőrön a katolikus templomban. Az esemény ötlete Takács Miklósné fejéből pattant ki, úgy gondolta, hogy Szent Anna ünnepéhez kapcsolódva rendszeresen emlékezzenek meg a nagyszülőkről.

Sok nagyszülő unokájával érkezett az ünnepségre
Sok nagyszülő unokájával érkezett az ünnepségre
Fotó: Haraszti Gábor

– Nagy örömömre sokan fogadták el az invitálásomat, évről évre 40-50 nagymama vesz részt a találkozón – mesélte az ötletgazda. – Ennek a napnak egyrészt közösségépítő szerepe van, másrészt fontos szentjeink tisztelete és az is, hogy a fiatal generáció, az unokák megtudják, ki is volt pontosan Szent Anna és Szent Joachim. 

A nagyszülőket értékelni, megbecsülni kell

Salgó Ferenc plébániai kormányzó beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyszülők fontos szerepet töltenek be unokáik, dédunokáik életében.

– Szent Anna a nagymamák, míg Szent Joachim a nagypapák védőszentje, életük tanulságokat hordoz számunkra – hívta fel a figyelmet Salgó Ferenc. – Nemrég lelki gyakorlatot tartottam egy húszfős közösségnek, ahol feltettem azt a kérdést, hogy az ő hitük honnan indult. 90 százalékban azt a választ kaptam, hogy a nagymama vallásos élete indította figyelmét a Jóisten felé. Fontos, hogy ezt értékeljük, hiszen, ha életünk bizonyos szakaszaira nem is tudunk visszaemlékezni, a gyerekkorra, a nagyszülőknél töltött időre bizonyosan. A nagyszülőket értékelni, megbecsülni kell. Fontos, hogy a nagymamák unokáikkal, dédunokáikkal sokat beszélgessenek, törekedjenek az értékek átadására, hiszen ezek a legmélyebben ülnek meg az emberek szívében – világított rá a plébániai kormányzó.

Az ünnepségen Kovács Rita Aranyosi Ervin A nagyszülők szeretete című versét mondta el, a rendezvény élő zenével, szeretetvendégséggel zárult. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában