Mezőgazdaság

2024.07.31. 07:00

Egyre nagyobb károkat okoz az aszály

A csapadék nélküli időjárás, a forróság napról napra komolyabb gondok elé állítja termelőket. Az aszály miatt a gazdák a vállalt másodvetéseket még nem vetették el, illetve nem tudták elvetni, valahol pedig már nem érdemes, mert esélytelen a kelés.

Szijártó János

Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a száraz időjárás miatt tarlóhántást nem igazán végeznek a termelők, illetve a vállalt másodvetésekkel is várnak. A tervezett hagyományos másodvetést (silókukorica, silócirok) viszont már több gazdálkodó elvetette az idei évre. A hőség miatt egyre jelentősebb területeken „ég" el a kukorica, a gyenge vízgazdálkodású táblákon már jórészt megsemmisült a növényzet.  

A hőség miatt egyre több területen "ég" el a kukorica
A hőség miatt egyre több területen „ég" el a kukorica
Fotó: Szijártó János / Napló

A napraforgó az elmúlt napokban még jól bírta, de több helyen már mutatkozik az aszály hatása, és prognosztizálható a terméskiesés. Az ősziekben jelentős kiesés lesz, ha hamarosan nem hoz csapadékot és hűvösebb levegőt az időjárás. Az aszálykár bejelentése idén is szeptember 30-ig tehető meg a Magyar Államkincstár kárbejelentő felületén.

A napraforgó még bírja az aszályt, de nem sokáig, itt is várható terméskiesés
A napraforgó még bírja az aszályt, de nem sokáig, itt is várható terméskiesés
Fotó: Szijártó János / Napló


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában