Kiemelkedő hely a magyar gasztronómiában

2024.07.10. 20:00

A nemzeti értékek sorát ízesítik a Pápai Hús sonkái

A 111. születésnapját ünneplő Pápai Hús nem mindennapi kitüntetésben részesült. Az élelmiszeripari vállalat sonkái közül a parasztsonka, a parasztlapocka, az Esterházy-sonka és a Kőrishegyi sonka felvételt nyert a Magyar Értéktárba, így mostantól a kiemelkedő nemzeti érték cím birtokosai.

Haraszti Gábor

Korábban beszámoltunk már arról, hogy a Hungarikum Bizottság döntése értelmében a pápai sonkát felvették a Magyar Értéktárba, ami a „hungarikumok előszobájának” is tekinthető. Nem véletlen, hiszen a Pápai Hús termékei – különösen a sonkák – megbízható helyet foglalnak el a magyar gasztronómia palettáján. Az értéktárba való bekerülés hivatalosan is elismeri a pápai sonkák kiváló minőségét és jelentőségét. A nemzeti értékké válás jelentőségéről Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester és Szappanos Péter ügyvezető beszélt a sajtó képviselőinek.

Áldozó Tamás, Tarró Kálmán, Szappanos Péter és Kovács Zoltán az értéktárba felvett sonkák előtt
Áldozó Tamás, Tarró Kálmán, Szappanos Péter és Kovács Zoltán az értéktárba felvett sonkák előtt
Fotó: Haraszti Gábor

Minden pápai háztartásnak a legfőbb élelmiszere 

A térség országgyűlési képviselője szerint a pápai húsgyár sonkái minden pápai számára az otthon ízét jelentik, azaz pápainak lenni egyet jelent a sonka szeretetével.

Áldozó Tamás polgármester azokra az időkre emlékeztetett, amikor a nagy múltú szervezet krízishelyzetbe került, és körülbelül egy évig az önkormányzat lett a tulajdonosa, majd arról beszélt, hogy a Pápai Hús mostanra világszerte ismert névnek számít.

– Én úgy hiszem, hogy ez egy visszaigazolás mindarra a munkára, tudásra, tapasztalatra, ami az elmúlt években, évtizedekben Pápán történt. Visszaigazolás a társaság minden munkavállalója, vezetője és dolgozója számára, hogy amit csinálnak, az jó. Mi pedig ezért a teljesítményért köszönettel tartozunk – fogalmazott a városvezető.

Helyi, megyei, országos szinten is jelentős érték a pápai sonka

Szappanos Péter ügyvezető beszédében kiemelte, nagy öröm számára a kitüntetés, hiszen tovább erősíti a vállalat vezető szerepét a magyar gasztronómiai örökség védelmében és népszerűsítésében illetve növeli termékeik presztízsét is.

– A hagyományos, magyar ízek becsben tartása cégünk egyik alappillére. Az évek során a sonka, illetve annak különböző variációi váltak ikonikus termékünkké, így nem volt kérdés, hogy ezzel a készítményünkkel szeretnénk a hungarikumok sorát megízesíteni – mondta az ügyvezető.

Az ünnepi rendezvényen jelen volt Tarró Kálmán sonkamester, aki 54 éven keresztül a sonkaüzemben dolgozott, és úttörője volt ennek a sikertörténetnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában