Megnyílt az első hazai űrkongresszus

2024.06.07. 12:50

Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal is lehetett találkozni a füredi sétányon (galéria, videó)

Első alkalommal szerveztek űrkongresszust Magyarországon, amit Ferencz Orsolya fővédnök, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, az Európai Űrügynökség magyar delegációjának vezetője, Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, Fenyőfalvi Anett, a szervező Orion Űrnemzedék Alapítvány elnöke és Bóka István polgármester nyitott meg a Kongresszusi Központban pénteken.

Kovács Erika

Valamennyien egyebek mellett az innovációt, kreativitást helyezték középpontba. Az egyedülálló esemény összefogja a hazai űripari szereplőket és témákat, ahol többek között előadást tart Jim Christensen, a NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, az Amerikai Egyesült Államok kormányzati ügynöksége) volt oktatási igazgatója, lehetett kóstolni olyan növényeket, melyeket az űrben is nevelhetnek az asztronauták, mely színesíti és gazdagítja étkezésüket.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Lehet hallani szakmai előadást többek között az űrjogról, az űr időjárásáról, a James Webb-űrtávcső fejlesztéséről. Mindemellett számos kiállítás és érdekes, gyerekeknek is szóló program várja az érdeklődőket. Délután Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal, valamint Kapu Tibor és Cserényi Gyula űrhajóssal, a Hunor Magyar Űrhajós Program nemrég kiválasztott két űrhajósjelöltjével lehet találkozni a Tagore sétányon, majd beszélgetést rendeznek Farkas Bertalannal és az űrhajósjelöltekkel a Kongresszusi Központ nagytermében.

Mint ismert, Farkas Bertalan és űrhajóstársa, Valerij Kubaszov 44 éve az űrből való hazaérkezésük után két héttel fát ültettek a füredi Tagore sétányon. A kongresszus résztvevői délután ellátogatnak az űrfához.

Hatalmas tömeg várta Farkas Bertalan űrhajós dandártábornokot, Kapu Tibor és Cserényi Gyula űrhajóst a Tagore sétányon lévő űrfánál. Farkas Bertalan meghatódva emlékezett vissza arra, amikor 44 évvel ezelőtt elültették a fát Valerij Kubaszov űrhajóstársával együtt. 

Farkas Bertalan és Bóka István, Balatonfüred polgármestere
Fotó: Kovács Erika/Napló

Reményei szerint a közeljövőben ismét indulhat magyar űrhajós a világűrbe, a fiatalokat arra buzdítja, tanuljanak, sportoljanak minél többet, hogy ők is vállalkozhassanak erre a nemes küldetésre. Az űrhajós ezután aláírást osztogatott az érdeklődőknek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában