Választás

2024.06.07. 12:00

Fabó Péter polgármester: Isten áldja Magyarországot!

Fabó Péter polgármester idézte fel a történelmi időket a nemzeti összetartozás napján a Szent Erzsébet ligetben lévő Örökmécses emlékhelyen a minap. A rendezvényen részt vett mások mellett Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat elnöke is.

Kovács Erika

– Nemzetünk sorstragédiáját éltük át 1920. június 4-én. A trianoni békeszerződés aláírásával elvesztettük országunk területének kétharmadát, rengeteg természeti kincset, ipari kapacitást, banki tőkét. De a vagyon csak tárgyakat és pénzt jelent. A gazdasági traumából talpra lehet állni, tehetséges emberekkel sikeres országot lehet teremteni – fogalmazott Fabó Péter. 

Fabó Péter polgármester: Nem az elvesztett területeinket akarjuk, de jogunkban áll megsiratni megkínzott és kisemmizett honfitársainkat Fotó: önkormányzat/Dér András

A város polgármestere kiemelte, az igazi tragédia az volt, hogy az 1910-es népszámlálás adatai szerint 10 millió ember vallotta a magyart anyanyelvének Magyarországon, és ebből 3,2 millió idegen határok mögé került, tehát minden harmadik magyar. Az elcsatoltak közül közel félmillió honfitársunk az anyaországba menekült, a többségük földönfutó lett. Jelenleg is több mint kétmillió magyar él a szomszédos országokban, és az ő sorsuk fontos számunkra. 

Balatonalmádi elöljárója közölte még, sok embernél egy élet munkája ment veszendőbe. Több mint száz év telt el a trianoni békeszerződés aláírása óta, nincs már miért revánsot venni és nincs ok a félelemre. – Nem az elvesztett területeinket akarjuk, de jogunkban áll megsiratni megkínzott és kisemmizett honfitársainkat. Jogunk van emlékezni és a világba kiáltani: igazságtalanság történt! A győztes hatalmak erőből, gonosz döntést hoztak, amellyel a második világháborúba taszították a világot és meghurcolták a magyarságot. Jogunk van kikiabálni az igazságunkat és újra megteremteni azt a lelki kapcsot magyar és magyar ember között, amellyel semmilyen emberi érdeket nem sértünk, csak meggyógyítjuk saját magunkat. Isten áldja Magyarországot! – hangsúlyozta Fabó Péter. 

Az ünnepi gondolatok után mások mellett a szónok és a Veszprém Vármegyei Önkormányzat elnöke koszorúkat helyezett el az emlékhelyen. Alkalomhoz illő műsort a balatonalmádi Gaudium Kamarakórus adott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában