A világ legszebb sportja

2024.05.12. 14:00

Megnyitották a vitorlásszezont Balatonfüreden (képgaléria, videó)

Ünnepélyes körülmények között nyitották meg a vitorlásszezont a Vitorlás téren szombaton. Kiderült, a Kékszalag tókerülő verseny bekerült a Veszprém Vármegyei Értéktárba, melyről az oklevelet Vörösmarty Éva, a vármegyei közgyűlés alelnöke adta át Haranghy Csabának, a 95 éve alapított Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnökének. A térre az MVSZ zászlaját a Balatonfüredi Yacht Club növendékei vitték.

Kovács Erika

Ünnepélyes körülmények között nyitották meg a vitorlásszezont a Vitorlás téren szombaton

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Emlékeztek a nemrég elhunyt Soponyai Gézára, a legendás hajótervezőre, -építőre és vitorlázóra, ezért a szezonnyitó vitorlásverseny résztvevői fekete szalagot kötöttek az árbócra.  

Märcz Tamás, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. sportszakmai és sporttudományos módszertani igazgatója köszöntőjében méltatta az eseményt, majd rámutatott, a magyar vitorlássport kiemelkedően sikeres évet zárt, kimagasló időszakát éli. Tavaly egyéni és csapatvilágbajnoki címeket nyertek a sportolók, emellett örvendetes, hogy az utánpótlásban is jelentősek az eredmények. A magyar Sportújságírók Szövetsége szavazata alapján a Balatonfüredről indult Érdi Mária érdemelte ki az év legjobb sportolója címet. A szónok reményei szerint a közelgő párizsi olimpián a magyar vitorlássport szintén kiemelkedő eredményeket ér majd el.

Hozzátette, a Balatonon kívül több helyen is vitorláznak, és egyre több fiatal űzi ezt a sportot. Mindez nagy kihívást jelent a sportirányítás számára, ugyanis mindenkit szeretnének támogatni céljai elérésében, illetve azon vannak, hogy mindenkinek elérhető legyen a vitorlázás, ez a gyönyörű sport. Cél, hogy a vitorlázásnak ne csak a jelene legyen fényes, hanem a jövője is.

"Ami itt van, az a gyönyörűség és elegancia" – vélekedett Bóka István a Balatonról (jobbra). Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

– A balatoni hajózás, a magyar vitorlázás esszenciája van Vitorlás téren, mondta Bóka István polgármester. Felidézte, innen nem messze indult első útjára annak idején a Kisfaludy gőzös, itt van a vitorlásklub épülete, illetve a Vitorlás étterem, itt alapították meg több mint 150 éve a vitorlázás első sportklubját, mely a legrégebbi az országban. Innen indul a Kékszalag tókerülő verseny, itt található a magyar vitorlázás koronagyémántja, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) telephelye, és itt van a Bujtor István színművész szobra, aki szenvedélyes balatoni vitorlázó volt.

– A környezet, a látvány lenyűgöző: a Tagore sétánnyal, a gyönyörű hajókkal és az elegáns régi autókkal együtt – utalt a Concours d'Elegance rendezvényre, a veterán autók bemutatójára, melyet egy időben rendeznek a vitorlabontóval. – Ami itt van, az a gyönyörűség és elegancia – vélekedett Bóka István.

Felidézte, 1935-ben rendezték meg az első vitorlabontót, majd egy akkori idézetből kiemelte, „a vitorlázás a világ legszebb sportja, amelyben minden szépség együtt van: a napsugár, a víz, a szél, a béke, de ha kell, a harc, a vitorlázás is”. A polgármester méltatta az MVSZ és az önkormányzat kitűnő együttműködését, valamint a BYC munkáját, mint mondta, utóbbiak nélkül nincs balatoni, balatonfüredi vitorlázás.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő szerint a magyar emberek szeretik a sportot és a Balatont. Elismeréssel beszélt a sikeres vitorlázókról, a nemrég átadott négy új Bahart-hajóról, s a vitorlázók kapcsán bizakodással tekint a párizsi olimpiára. Haranghy Csaba, az MVSZ elnöke köszönettel szólt a kormányzati támogatásról, példaként említette meg a mindenki előtt nyitott Kékszalag Port kikötőt, majd arról beszélt, hogy közelíteni szeretnék egymáshoz a hobbi- és a versenyvitorlázást, erről ír alá megállapodást a Bahart és az MVSZ. Az őszi tisztújítás kapcsán aláhúzta, az idei év mérföldkő, izgalmas lesz.

Fotó: Kovács Erika / Napló

Az ünnepi gondolatok után a Himnusz alatt a Balaton legrégebbi vitorlás hajójáról, a 127 éves Kishamisról megkoszorúzták a Balatont, majd megkezdődött a balatoni évadnyitó Kékszalag Port Nagydíj, amit a Szent Miklós fedélzetéről tekinthettek meg a meghívottak. Holczhauser András, az MVSZ főtitkára elmondta, idén más volt az évad nyitása, mint eddig bármikor. Soponyai Gézára emlékezve a szervező MVSZ ugyanis megváltoztatta a régóta változatlan rajteljárást: a Géza által épített NAU-hajók, valamint az 50-es cirkálók (amely osztály újbóli életre keltésében elvitathatatlan a szerepe) a hivatalos 12 órás rajt előtt, 11.45-kor vágtak neki az évadnyitó regattának. Idén rekordszámú nevezés érkezett, 260 hajó indult el 1154 sportolóval, 27 kategóriában. Hat katamarán állt rajthoz a versenyen, melyet a Principessa nyert meg Oroszlán Péter kormányossal, másodikként ért célba az Avatar II. Soponyai Hunor kormányossal, majd őket követte Csaba Ákos kormányossal a Lola. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában