Mérföldkő a balatoni hajózás történetében

2024.03.29. 11:30

Új flottával kezdődött meg a hajózási szezon Balatonfüreden (galéria, videó)

Mérföldkő a közel 200 éves balatoni hajózás történetében, hogy egyszerre négy új hajót is bemutatnak, ahogy ez történt Balatonfüreden, ahová a Bahart elhozta Siófokról a Szántód és Tihany nevű kompot, valamint a Balaton és a Tomaj nevet viselő katamaránt. Vanyolai Sándor, a Jókai hajó korábbi tulajdonosa a balatoni hajózásban eltöltött kiemelkedő, több évtizedes munkájáért a város díszoklevelét kapta meg.

Kovács Erika

Kontrát Károly országgyűlési képviselő kérdésünkre méltatta a kormányzatot, hogy a Bahart új hajókat tudott vásárolni. Azt mondta, ünnep a mai a hajózás történetében, ugyanis egyszerre több új hajó is forgalomba áll. A képviselő méltatta a balatoni hajózást, mely előtt ezentúl új távlatok nyílnak. 

Mérföldkő a balatoni hajózás történetében
Mérföldkő a balatoni hajózás történetében
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Bóka István polgármester elismeréssel beszélt a Bahart munkájáról, különös tekintettel a menedzsmentre. – A magyar állam, mely a többségi tulajdonos, jó irányba viszi a dolgokat – fogalmazott. Üdvözölte, hogy egyszerre négy új hajóval nyitják meg a szezont, majd aláhúzta a hajózás jelentőségét, mely közlekedési és turisztikai okok miatt egyaránt fontos. – A balatoni hajózás sem lehet értelmezni a magyar reformkor nélkül, mely Magyarországnak és Balatonfürednek is a legfényesebb időszaka volt – tette hozzá. Felidézte Széchenyi, Kossuth, Wesselényi, Jókai, Vörösmarty, Deák, Kisfaludy balatonfüredi emlékét. – Ezen a településen indult el a balatoni hajózás Kossuth és Széchenyi kezdeményezésére, és 1846. szeptember 21-én Balatonfüreden vízre tették a Kisfaludy gőzöst – emlékeztetett Bóka István. A polgármester reményei szerint jó turisztikai és hajózási szezon várható, majd elismerően szólt a hajósokról. 

Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója méltatta a négy új hajót, melyeket a magyar kormánynak köszönhetően tudtak megvásárolni, Azt mondta, valamennyi a flotta ékköve lesz. A cégvezető büszkén beszélt a Balaton legendás hajójáról, a Jókairól, amelyet nemrég vásároltak meg. Felidézte, a tavalyi év nagyon jól sikerült, és a fejlődéshez új lendületet adnak az új hajók. Közölte továbbá, hogy a Bahart megújítása már korábban és nagyon kemény munkával megkezdődött, így megújították a kikötőket, az informatikát, bővítették a menetrendet, a programokat, nagyon figyelnek valamennyi hajóra. 

A négy új hajót a komáromi hajógyárban kezdték építeni három évvel ezelőtt, Siófokra komoly szállítási, logisztikai munkával kerültek. A két komp Szántód- és Tihany-rév között közlekedik, a két katamarán pedig Fonyód, Badacsony, illetve Siófok, Balatonfüred és Tihany között. Utóbbiakkal sétahajózni is lehet már a tavaszi szünetben, és más kikötőkből szintén. Az új hajók rendkívül színvonalasak, például körpanorámás felső fedélzet, korszerű büfék, tágas kerékpártárolók, mosdók vannak bennük. A vezérigazgató kiemelte, a négy új hajót a becslések szerint évente egymillió utas veszi igénybe. 

Mérföldkő a balatoni hajózás történetében
Mérföldkő a balatoni hajózás történetében
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A nagycsütörtöki eseményről elismeréssel beszélt Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke és Molnár Anita, Siófok alpolgármestere is. – Óriási dolog, hogy a 178. hajózási szezont egyszerre négy új hajóval lehet megnyitni – ezt Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke közölte érdeklődésünkre. 

Az ünnepség szép mozzanata volt, amikor a Magyar Tengerészek Egyesületének sorfala előtt, a Himnusz dallamaira felvonták a magyar, a város, valamint a hajózás lobogóját, majd a hajósoknak egy palack bort ajándékoztak a néptáncos lányok, akik cserébe virágot kaptak. 

Az új hajókat Mihályi Jeromos tihanyi perjel Mogyorósi Ányos atyával együtt megáldotta. Műsort adott a Magyar Honvédség Veszprém Légierő Zenekara, a Balatonfüred Néptánc Együttes és a siófoki Férfi Dalkör. Utóbbi egyebek mellett a Balaton Himnuszát adta elő. A rendezvényt az önkormányzat, a BSZ és a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. szervezte meg március 28-án, amikor rendkívül viharos szél tombolt a Balatonnál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában