Vörösiszap-katasztrófa

2024.05.29. 07:00

Kolontár történelmének állítottak emlékművet

A napokban avatták fel az új emlékművet Kolontáron, amely a település történelmének két meghatározó eseményét idézi fel; a német telepes családok érkezését és a 2010-es vörösiszap-katasztrófát. Az emlékmű a kolontári közösség összefogását és újjáépítési törekvéseit testesíti meg.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Horváth Zoltán polgármester beszédében a település gazdag múltját idézte fel Szent István király korától kezdve. Kitért középkori jelentőségére, és arra, hogy a török hódoltság idején elnéptelenedett. A település újraélesztése a XVIII. században történt meg, amikor német telepesek érkeztek a faluba. Az emlékmű leleplezését Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Horváth Zoltán polgármester végezte, bemutatva a Hermanics József által alkotott szobrot, amely Fischli János kutatómunkáját is méltatja. A műalkotás bazaltkövei és márványtáblája a település múltját és jelenét, valamint a Somló hegy közelségét szimbolizálják. A márványtáblán a Steinbergből érkezett sváb gazdák nevei olvashatók, akik új életet hoztak a területre. A pecsét a közösség hagyományait és önazonosságát, az ekevas és gabonakalászok a mezőgazdaság fontosságát, a pálmaágak és virágok pedig a békét és a termékenységet jelképezik. Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke az emlékművet a múlt és a jövő közötti hídként említette, kiemelve a múlt tiszteletének és a létrehozott értékek megóvásának fontosságát. Sándor Mihály katolikus plébános megáldotta az emlékművet. Az ünnepség alatt a helyi kiskórus előadásában csendült fel a magyar és a magyarországi svábok himnusza.

A rendezvényre kilátogatók az avatást követően a világháború áldozatainak emlékére állított emlékműnél elhelyezték koszorúikat a hősök előtt tisztelegve. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában