Tűzoltók, lánglovagok

2024.02.23. 09:30

Apáról fiúra szállt a szakma (galéria)

A Pétfürdői Tűzoltóság fotókon az 1950-es évektől napjainkig címmel Balogh Ádám tűzoltó százados előadásának részesei voltunk a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban február 21-én.

Benkő Péter

A vetített képes előadást tartó százados 1981 óta él a településen, hosszú ideig teljesített szolgálatot a helyi tűzoltóság állományában.

A fotók mindegyikéhez kapcsolódtak történetek, a hallgatók közül sokan hozzászóltak, felismerve kollégáikat, barátaikat. Az előadó bemutatta a kezdeti időket, így az ötvenes évek elején átadott eredeti épületet. Láthattuk, hogy az állomány akkor még bevetési ruha híján katonai öltözethez hasonlóan, csizmában, kabátban tartózkodott a telepen. 

százados
A vetített képes előadást tartó százados 1981 óta él a településen
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Később szó esett a jármű- és eszközpark és a híradóközpont fejlődéséről, láttunk fotót egy Csepel fecskendőautóról, egy későbbi Liaz típusú vízszállítóról, s bemutatták a porkocsit, a habkocsit, melyeket nagyjából húsz éve vontak ki a használatból. A porkocsi egy Csepel 752-es volt, melyből három szolgált hazánkban, közülük egy Péten. De láttuk az IFA-ra szerelt létrát, majd a jelenlegi, Iveco autóra szereltet is, mely már kosaras kivitelű. Szó esett a fecskendők és egyéb felszerelések fejlődéséről is. 

– Kezdetben nem csupán tűzoltási feladatokat láttak el a kollégák, de a járőrözés, a vagyonvédelem is munkájukhoz tartozott a gyárakban, később viszont kiterjesztették feladataikat a lakosság ellátására. Ez a hivatás sok családban apáról fiúra öröklődött – mondta el Balogh Ádám, aki arról is szólt, mennyire jó közösség kovácsolódott Pétfürdőn. – Kivettük részünket például a sportból, sok elnyert focikupával öregbítve a péti tűzoltók hírnevét, és lépcsőfutó versenyekre is rendszeresen jártunk, ahogy szakmai vetélkedőkre is.

Szóba kerültek a nyugdíjas-találkozók, a várpalotai Szélhelyi-tónál rendezett tűzoltó-juniálisok, sőt láthattuk lapunk egy korábbi cikkét, mely egy Flórián-napi felvonulásról számol be, majd az állománygyűlések, az eskütétel fotóit. Aztán izgalmas képeket vetítettek gyakorlatokról, bemutatókról, ahol autóroncsokat vágnak, vagy veszélyes üzemekben védőruhában gyakorlatoznak. – A tűzoltónak ismernie kellett, mely környező üzemben milyen veszélyes anyagot használnak – emelte ki az előadó, aki igazi életképekkel zárta a diavetítést, melyeken egykori kollégáikra emlékeznek vagy olyanokkal, melyeken a lánglovagok éles bevetésen birkóznak a tűzzel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában