Kerékpározás a városban

3 órája

Veszprém V-bike: megéri? (videó)

Azok, akik Veszprémben élnek vagy ide látogatnak úton-útfélen belebotlanak a lila elektromos kerékpárokba. Mi kipróbáltuk, és most eláruljuk: érdemes-e esélyt adni a két keréknek. Mert ha Veszprém akkor V-bike!

Titzl Vivien

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

A V-busz hatásköre alá tartozó V-bike évek óta színesíti városunk mindennapjait, és napról-napra egyre több felhasználóval büszkélkedhet. Mi is nyeregbe szálltunk, és kipróbáltuk és a cikkben beszámolunk tapasztalatainkról. Azonban kezdjük az alapoknál.

V-bike: a kerékpározás forradalma
V-bike: a kerékpározás forradalma
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

V-bike: a kerékpározás forradalma

A bicikli használatához elsősorban regisztrálni kell, amit megtehetünk a háromféle képen: a hivatalos oldalon, az applikációban és az állomások vezérlőoszlopán. Felhasználóként választhatunk, hogy alkalmi vagy rendszeres használói szeretnénk-e lenni a kerékpároknak. Döntésünktől függően vásárolhatunk napi/heti vagy három napos jegyet. Azonban veszprémi lakosoknak ajánlják a V-bike kártyát, amelyet egy évre vagy fél évre lehet megvásárolni Veszprém kártyával rendelkező személyek számára. Ezekről további információkat a V-bike hivatalos oldalán találhatnak.

Miután megvásároltuk a jegyünket vagy bérletünket onnantól nincs más dolgunk, mint megkeresni a hozzánk legközelebb eső töltőállomást, és kezdődhet a tekerés.Mi a kártyás kölcsönzést választottuk, így arról részletesebb információkkal tudunk szolgálni. A kártya egy négyjegyű azonosítóval van ellátva, és ennek birtokában maximum 10 órás kölcsönzési időre jogosít fel. Akkor sem kell félni, ha az adott intervallumban a kártyára feltöltött összeget nem használjuk fel, hiszen visszafizetik vagy a következő megvásárolt bérletre felkerül és felhasználható.

Megtörtént a feltöltés irány a töltőállomás! Na de hogyan kezdjek hozzá. Tapasztaltunkból kiindulva: az egész folyamat könnyebb, mint amilyennek látszik. A dokkolón található kártyaleolvasóhoz odaérintjük saját kártyánkat és a bicikli máris szabaddá válik. Mielőtt vad tekerésekbe kezdenénk fontos arra figyelnünk, hogy az elektromos rásegítés és a bicikli be legyen kapcsolva, különben nem látszik a kerékpár töltöttsége.

Kártyával egyszerűbb!
Kártyával egyszerűbb!
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Miután mindezekkel megvagyunk indulhat az életre szóló kaland! A V-Bike könnyű, de strapabíró alumínium váza kiváló egyensúlyt nyújt a tartósság és a mozgékonyság között, így ideális mindennapos városi használatra és hosszabb távú túrákra is. Az elektromos rásegítésnek köszönhetően emelkedőkön,, dombokon és hegyeken is megerőltetés nélkül lehet tekerni a bringát. A kerékpár egyszerűen kezelhető, gyorsan reagál a mozdulatokra, ami elengedhetetlen, ha a forgalom kihívásai között kell helytállnod. A hosszú túrák során pedig a stabilitás és a tartósság biztosítja, hogy a bicikli bírja a terhelést, legyen szó aszfaltos útról vagy kavicsos ösvényről. A kényelemhez hozzájárul az ergonomikus ülés és a kényelmes kormánypozíció, amelyek lehetővé teszik, hogy hosszabb utak során is megőrizd a helyes testtartást, elkerülve a felesleges fáradtságot. A V-Bike nemcsak technikailag kiemelkedő, de megjelenésében is stílusos. Letisztult formavilága és modern színválasztéka vonzó választássá teszi azok számára, akik a teljesítmény mellett a dizájnra is hangsúlyt fektetnek. A kerékpár aerodinamikai kialakítása hozzájárul ahhoz, hogy könnyedén siklhass a városi forgatagban, miközben az elegáns megjelenés garantáltan magára vonzza a tekinteteket. A sebességváltás zökkenőmentes, ami különösen fontos, ha gyorsan kell reagálnod a körülményekre.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A hosszú akkumulátoridő lehetővé teszi, hogy a város több csodálatos pontját is bejárka vele az ember. Kölcsönzéskor 2 perc van arra, hogy  ellenőrizzük a kerékpár műszaki állapotát. Hiba esetén visszahelyezhetjük a biciklit a blokkolóba, és választhatunk másikat, a 2 perc elteltével azonban a kölcsönzési díj számítása megkezdődik: betoljuk a töltőállomásra és meggyőződünk róla, hogy a bérlés lezárult.

Ha befejeztük a város feltérképezését a visszaadás is ugyanolyan egyszerű mint a kölcsönzés megkezdése.  Megkeressük a hozzánk legközelebb eső dokkolót és leadjuk a biciklit.

Ez a kerékpár ideális mind a városi ingázóknak, akik gyors és megbízható közlekedési módot keresnek, mind a hétvégi túrázóknak, akik szeretnék felfedezni a természetet. A Veszprémi V-Bike több, mint egy egyszerű kerékpár: a teljesítmény, a kényelem és a stílus kivételes kombinációja, amely garantáltan maradandó élményt nyújt minden biciklisnek.

V-bike számokban:

  • 100 kerékpár
  • 17 állomás
  • 3 féle jegy
  • 10 óra kölcsönzési idő

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában