A megállás helye a vonal mögött van

2024.01.23. 09:00

„Ne állj meg soha…” – de néha azért igen!

A vármegyeszékhelyen történt ez az eset az egyik kora délután, bár megtörténik máshol is, máskor is. A lámpa már egy ideje a továbbhaladás tilalmát jelezte, de ez a Fusion csak gurult, csak gurult, egyre lejjebb, míg végül az orrával valahol a zebrán kötött ki.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter

A KRESZ egyértelműen a megállás helyét jelző vonalnak nevezi és tanítja az úttesten az Állj! elsőbbségadás kötelező nevű (stop-)táblát, vagy ha van, a forgalomirányító fényjelző készülék előtt felfestett, az út vonalára merőleges folyamatos, vastag vonalat. (Szabályosan írtuk le, de úgy látszik, muszáj.) Tehát a megállás helye a vonal mögött van. Nem rajta – s főleg nem előtte. És pláne nem orral a zebrára rálógva! Szerencsére a délutáni gyér forgalomban keresztirányban átkelni kívánó gyalogos nem jött, mégis, a szabályok nem véletlenül vannak. Azért, hogy tartsuk be azokat. Értünk hozták azokat, a közlekedőkért, a biztonságunkért.

Jó utat kívánunk! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában