2024.01.28. 16:37
Mi kerüljön télvíz idején az asztalra? Gasztro-podcast a bakonyi mesterszakáccsal
Bár jóval kevesebb friss nyersanyag áll rendelkezésére a háztartásoknak a téli időszakban, ezekben a hónapokban is érdekes, változatos ételeket lehet készíteni – ezekről beszélget Rimányi Zita, a veol.hu újságírója Somogyi Tamással, aki Veszprémben tanulta ki a szakácsmesterséget, majd ugyanitt tette le a mestervizsgáját a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának vendéglátás szakoktatója.
Somogyi Tamás mesterszakács tudja, miből lehet finomat és egészségeset főzni télen
Forrás: Napló
Fotó: Rimányi Zita
Rehabilitálják az interjúban a méltatlanul mellőzött céklát, bemutatják több arcát is. Arról szintén szó lesz, hogy hagyományosan milyen ételeket szoktunk enni addig, amíg megjelennek a friss tavaszi zöldségek alapanyagként. Elérhetőek a helyi termelők kínálatában például a gyökérzöldségek, a répák, az édesburgonya. A sütőtök felhasználása is variálható; nemcsak a sütőbe, a süteménybe kerülhet bele, hanem tésztafélékbe is.
Változatossá tehető a szokásos hurka-kolbász kombó - maradékmentés keretében akár fasírozott készülhet belőle, egészen egyszerűen. Somogyi Tamás mesterszakács ahhoz is tanácsokat ad, hogy a bakonyi termelők sajtjait, gombáit hogyan használhatjuk fel különböző fogásoknál, de arról ugyancsak kifejtette véleményét, miért, hogyan érdemes télen a nagy hidegekben egy kicsit másképp fűszerezni ételeinket, mint egyébként szoktuk.