Fejlesztések

2023.11.07. 15:00

Tuti lesz: szintet lépnek a veszprémi játszóterek

– Nagyon örülök annak választókörzeti képviselőként, alpolgármesterként és kisgyerekes anyukaként, hogy arról számolhattunk be, hogy a város számos pontján sikerült játszótér-felújításokat véghez vinnünk – mondta egy hétfői sajtótájékoztatón Hegedűs Barbara alpolgármester. – Ez több mint 150 millió forintos keretösszeget jelent, amely jórészt az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásából valósult meg, de volt olyan, amelyet önkormányzati forrásból tudtunk megújítani.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Összesen 15 veszprémi helyszínen mérték fel, kell-e beavatkozásokat végrehajtani, ami kisebb-nagyobb fejlesztéseket is jelent. Valahol új eszközöket tettek ki, valahol napvitorlát, másutt pedig egy nagyobb mértékű megújításra volt lehetőség, mint a tájékoztató helyszínén, a Rézsűs játszótéren, vagy éppen a Mocorgó játszótéren. 

Úgy vélekedett, a város különböző pontjain tudtak valamilyen újdonságot belecsempészni a játszóterekbe, amelyeket reményeik szerint még nagyobb örömmel fognak majd használni a családok. 

– Számos esetben a lakossági igények szerint történt a módosítás, és minden generációt szerettünk volna kiszolgálni – fogalmazott a városvezető. – Ezért vannak olyan játszóeszközök, amelyeket a nagyobbak használhatnak.

Brányi Mária arról szólt, fontosnak tartják, hogy a veszprémi családok igényeinek megfelelő körülményeket biztosítsanak, aminek egyik alapeleme a gyerekek számára kialakított játszóterek magas minőségben tartása és korszerű karbantartása.

– A Séd völgye klasszikusan egy olyan helyszín, ahová nemcsak a helyben lakó családok hozzák el gyermekeiket, hanem a többi városrészről is jönnek a gyerekek játszani – mondta. – Ezért is fontos, hogy az intenzíven használt területek folyamatosan jó minőségűek legyenek. Tavaly a Magyar Népmesék játszókertjét újítottuk meg, ahol nemcsak új elemeket telepítettünk, hanem az ütéscsillapító felületeket is újragondoltuk. Idén a Mocorgó játszókertre, illetve a Rézsűs játszókertre kerül sor, mindegyik beavatkozásnál az Európa Kulturális Fővárosa projekt forrásait használtunk föl. 

Hozzátette, ugyan a kivitelező és a lebonyolító egy kicsit eltér a helyszíneken, de maga a szemlélet és a cél ugyanaz: jó minőségű játszóterek legyenek Veszprémben. A Rézsűs játszóteret egyébként próbálták folyamatosan karbantartani, ám már olyan minőségi romláson ment keresztül, amit a korábbi technológiával nem lehetett megfordítani, ezért az S-TÉR Kft.-t vonták be, ami nem is meglepő, hiszen Sándor Tamás okleveles tájépítészmérnök, a vállalkozás tulajdonosa, ügyvezetője több mint húsz éve foglalkozik játszóterek tervezésével. Ők a Gellért-hegyen hasonló jellegű felületen álmodtak meg egy nagyon korszerű rézsűs játszóteret, ahol öntött gumiburkolatokat alakítottak ki a lejtőn.

– Ez hihetetlenül nagy minőségi előrelépés lesz – hangsúlyozta Brányi Mária. – A játszótérnek durván a kétharmada fog megújulni ezzel a kialakítással, és bízunk benne, hogy további forrásokat tudunk bevonni. Ugyanakkor a Mocorgó játszótéren teljesen új elemeket telepítünk, mert azok nagyon elhasználódtak az elmúlt időszakban. Ott a nagyobbaknak játszóvár, míg a kisebbeknek egy kis játszómozdony is ,,épül”. 

 

képalá: Fotó: Nagy Lajos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában