Emlékezés

2023.11.01. 20:30

Négylábú őrnagyok emlékhelye

Vármegyénk határától néhány száz méternyire különös kis temetőt találhatunk az erdőben.

Tóth B. Zsuzsa

Tizeöt kutya nyugszik a kis erdei temetőben

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A vállusi kutyatemetőben tizenöt katona kutya nyugszik. A Keszthelyi-hegységben, a 437 méter magas Görbe-tetőn évtizedeken át katonai bázis, légvédelmi szerepet is betöltő átjátszó állomás működött, amely a civilek számára hosszú ideig elzárt terület volt. A katonai bázison szolgáló honvédek több kilométeres távolságra éltek elzárva a legközelebbi településektől. Az eltelt évtizedek alatt tizenkét katonakutya végső nyughelyévé vált az árnyas sírkert a bükkfák alatt – áll a temető mellett elhelyezett információs táblán. A temetőben azonban ma már tizenöt kis sírt számolhatunk meg.

A legrégebbi sír felirata: Itt nyugszik Vulkán kutya őrnagy, akit szolgálatteljesítés közben vandál személyek orvul meggyilkoltak. A négylábú őrnagy 1973-tól 1976-ig védte a hazát és bajtársait. Vulkánról többek között az a történet maradt fenn, amikor egy havas téli napon az erdőben eltévedt egyik katonát úgy mentette meg a kihűléstől, hogy ráfeküdt és testével melegítette, míg társai rá nem találtak. A szolgálatot teljesítő tisztek rangját viselték a kutyák is, amelyek így katona kutyákká váltak. 

A vállusi kutyatemetőben különféle rendfokozatot kapott kutyák nyugszanak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kutyák hűséges társai és barátai voltak az ott állomásozó katonáknak, akik tiszteletük jeléül alakították ki a temetőt, amely ma már turista látványosság. A bázis katonai őrizete megszűnt, napjainkban átjátszóként funkcionál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában