Vasmadarak a levegőben

2 órája

Magyarország ismét otthont ad a helikopteres elitképzésnek: a HTIC újra Pápán

Hazánk negyedik alkalommal látja vendégül a Helicopter Tactics Instructor Course (HTIC) repülési fázisát, amely a helikopterharcászati oktatóképzés csúcsát jelenti Európában. A háromhetes intenzív helikopterharcászati képzés során a résztvevők összetett feladatokat hajtanak végre – vadászgép elleni kitérés, konvojkísérés és légvédelmi rendszerek elleni védekezés – annak érdekében, hogy felkészüljenek a legmagasabb szintű harci kihívásokra.

Haraszti Gábor

A Helicopter Tactics Instructor Course (HTIC) a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (MHTC) helikopter programjának legmagasabb szintű eleme. A helikopterharcászati képzés minden túlzás nélkül nevezhető a helikoptervezetők „Top Gunjának", amely során az Európai Unió tagállami hadseregeinek jövőbeli helikopteroktatóit választják ki és készítik fel – írja a honvedelem.hu.

Negyedik alkalommal ad otthont hazánk a helikopterharcászati-képzésnek
Négy nemzet vesz részt a helikopterharcászati képzésben
Fotó: Cser Georgina/MH. 47. Bázisrepülőtér

Az oktatóképző gyakorlat két fázisból áll: a négyhetes földi fázist Portugáliában, míg a háromhetes repülési fázist 2021 óta az MH 47. Bázisrepülőtéren hajtják végre.

A Helicopter Tactics Instructor Course (HTIC): Az európai helikopterharcászati képzés csúcsa

Idén Magyarország mellett Németország, Portugália és Szlovákia delegált kiképzendőket a tanfolyamra. A felkészítést sikeresen teljesítők bronz szintű helikopterharcászati pilóták lesznek. Ezt követően az ezüst fokozat megszerzéséhez újra részt kell venniük a HTIC-en, de már az elsőévesek oktatójaként. Ha így is bizonyítottak, akkor kapnak lehetőséget a harmadik évben az oktatók mentorálására, mely az arany szint követelménye. Ennek a tanfolyami rendszernek a célja a helikopterharcászati képesség fejlesztése tagállami és szövetségi szinten egyaránt. A résztvevőket komoly fizikai és mentális igénybevételnek teszik ki a helikopterképzés teljes ideje alatt, az oktatók folyamatosan figyelik és értékelik őket.

Fizikálisan és mentálisan is megterhelő a helikopterharcászati képzés
Fotó: Rinyu Róbert/Cser Georgina

Kiemelt harci feladatok a HTIC-képzés repülési fázisában

A háromhetes repülő fázis során a személyzeteknek különböző harcászati kötelékmanővereket, például vadászgép elleni kitérést; légvédelmi rendszerek, illetve rádióelektronikai zavarás elleni védekezést; konvojkísérést és gépjármű-feltartóztatást kell végrehajtaniuk. A képzés csúcspontjaként egy komplex légi művelet tervezése és végrehajtása a feladat, vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel közösen kell harcászati feladatot megoldaniuk a leendő helikopteroktatóknak.

A tanfolyam során a repülési feladatok kiemelten Pápa és Siófok környékét érintik, helyenként alacsony magasságban és lakott területek közelében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában