Gondosóra

2023.10.30. 12:00

Európában egyedülálló gondoskodás

Az egyedül élő Margit néni elesett. Volt még ereje felmenni pár lépcsőfokon, éppen a telefon közelében esett össze, így tudta értesíteni az unokát. Janó, egyetemi évfolyamtársam nem volt ilyen „szerencsés”. Megbotlott a lakásában, beütötte a fejét, három napja halott volt, mire megtalálták. Edit is egyedül él. Bár mindent megtesz az egészségéért, túl a hetvenen egyre többet aggódik: mi lesz, ha hirtelen segítségre szorul?

Őrsi Ágnes

Egy gombnyomásra ott a segítség

Fotó: Horváth Gabriella

Rég a múlté a sokáig bevált modell, amikor együtt éltek a nagy családok, amelyekben valaki mindig szemmel tartotta az idős családtagot. A megélhetés rendkívül megnövekedett költségei, az eltérő munkalehetőségek arra késztették a fiatalokat, hogy másutt, akár a bolygó másik felén keressék a boldogulást. A magára maradt rokonnal, szülővel telefonon, esetleg a világhálón tartják a kapcsolatot. Hiányzik mindenféle fizikai lehetőség, ugyanakkor kevesen tudják megfizetni a bentlakásos intézményeket, meg miért is kellene bekényszeríteni azt az idős embert, aki még el tudja látni magát saját otthonában.

Ezekre az életkor előre haladásával mindenkit elérő gondokra született egy kiváló megoldás, a Gondosóra program. A Magyarország kormánya által elindított, ingyenesen igénybe vehető, a 65 éven felüliek számára hozzáférhető jóléti szolgáltatás célja, hogy az idősek szükség esetén egy gombnyomással jelezni tudják, ha segítségre van szükségük – olvasható az interneten, a gondosora.hu oldalon. Hazánk minden településén 0–24 órás diszpécserszolgálattal működik az Európában egyedülálló program, amely jelentős változás az idősgondozásban. Nagy segítséget jelent azoknak, akik használják az eszközt, az ismerősöknek, családtagoknak pedig megnyugvást: van segítség, ha hirtelen baj történik. A Gondosóra úgy működik, hogy az eszköz használója megnyomja a főgombot, majd a túloldalról jelentkező szakképzett diszpécserrel megbeszéli, mire van szüksége. A segítség lehet szóbeli, vagy a diszpécser értesítheti a segélyszolgálatot, de valójában a program fontos eleme a kontaktszemély: egy rokon, szomszéd, ismerős, akit a Gondosóra tulajdonosa bejegyeztet. Így, ha segítségre van szükség, a szolgálat a kontaktszemélyt értesíti, aki rövid időn belül személyesen is meg tudja látogatni az idős embert. 

Az óra ingyen jár minden magyar, saját tulajdonú lakásban élő állampolgárnak, kölcsön nem adható, másra át nem ruházható. Szabályos használat esetén olyan digitális megoldást nyújt a közösségeknek, családoknak, amely segítségével akkor is megvalósul a törődés, a gondoskodás, ha a családtagok távol élnek egymástól. 

A program célja az is, hogy meghosszabbodjon az önálló, otthoni életvitel. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában