Erősek a reményben

2023.10.02. 11:30

Boldog emberek lepték el a várat a Kattárson

Mintha egy kicsit a Vatikánban lennénk, mondta egy látogató szombaton a várban, ami talán nem is volt tannyira túlzás, ha arra gondolunk, hogy Veszprémben Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) elnevezésű rendezvénysorozatot tartottak szeptember 28. és október 1. között. Az esemény jelmondata az Erősek a reményben! volt.

Juhász-Léhi István

Nagyon boldog vagyok, mert boldog embereket lehet látni – mutatott körbe a Vár utcán Udvardy György érsek (képünkön)

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Szentségimádás, projektbemutató rövidfilmek, WIP-túrák, Meghallgat-Lak-sarok, szabadulószoba, Köznap-sziget, Gizella Mise- és Fanfár-sziget vagy éppen Kottatár-sziget – felsorolni is nehéz, mennyi és milyen sokszínű program várta a résztvevőket, érdeklődőket.

– Nagyon boldog vagyok, mert boldog embereket lehet látni – mutatott körbe a Vár utcán Udvardy György érsek. – A cél az, hogy azt tudjuk ünnepelni, akik vagyunk. Azt tudjuk ünnepelni, ahogyan szolgálunk. Sokszor az ember életében szétválik, vagy szét akarják választani a létét, a munkát, a szórakozást is. Éppen a hit az, ami azt mondja, hogy ez együtt értelmezhető, és most itt ezt látjuk az éneklésben, a szolgálatnak a megjelenítésében. Hogy milyen gazdag az egyház szolgálata, azzal nem állítható szembe a másik szolgálata. Nagyon sok család jött, hál' Istennek, délután még többet várunk, és nagyon jó, hogy itt van nálunk a 600 fiatal, akiket a Pueri Cantores, a Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó keretén belül látunk vendégül. Öröm az is, hogy a szombat esti István, a király előadásra gyorsan beteltek a regisztrációs helyek, a darab, reméljük, örömet jelent Veszprém lakóinak is.

Sárrétiné Henn Anita, a Padányi Katolikus Iskola tanárnője nem sokkal később pedig már arról beszélt a Naplónak, hogy nemcsak 9. osztályosok vannak jelen a rendezvényen, hanem azok elsősegélynyújtók is, akik szakköri keretek között tanulják az elsősegélynyújtást. Ők – kiegészülve a középiskolásokkal – a Katolikus Társadalmi Napok keretén belül tartanak bemutatót. 

– Mi nagyon lelkesek vagyunk, az viszont már más kérdés, hogy mennyire befogadóak az emberek ebben a témában. Azt látjuk, hogy meg-megállnak, idepillantanak, de a bátortalanság nagyon jellemző társadalmunkra –  fogalmazott a pedagógus. – Úgy gondolom, hogy nem készítjük fel az embereket ezekre a helyzetekre, például az nagyon kevés, ami a jogosítvány megszerzéséhez szükséges. – Most úgy készültünk, hogy a legmeghatározóbb eseteket szeretnénk bemutatni, illetve azoknak az ellátási módját. Értem ez alatt az elsősegélyt, mármint a reanimálást, tehát amikor kimondottan újra kell éleszteni –  tudtuk meg, miközben a fiatalok tüsténkedtek az újraélesztő babán. 

Az idei Kattárs és vele a közel 50 intézmény, 30 sátor, több mint 10 helyszín vasárnap este a Szent Mihály-főszékesegyházban celebrált szentmisével búcsúzott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában