A mentőszolgálat válaszolt olvasóink kérdéseire

2023.09.07. 17:30

A megváltozott orvosi ügyelet első tapasztalatai

Összesen 482 beteg ellátása, ebből 458 valamelyik ügyeleti telephelyen jelentkezett vizsgálatra, 24 esetben kellett házhoz kimenni, kórházba szállításra négy esetben volt szükség – ez a megváltozott háziorvosi ügyeleti rendszer első öt napjának mérlege Veszprém vármegyében. Igazán súlyos, életveszélyes eset nem fordult elő eddig. 

Rimányi Zita

Fotó: Fülöp Ildikó

Már többször felhívtuk olvasóink figyelmét cikkeinkben a vármegyénkben mindenkit érintő, szeptember 1-től bevezetett változásra, azóta ugyanis az önkormányzatok helyett az Országos Mentőszolgálat szervezi meg az orvosi ügyeletet. A részletek, a helyszínek, az időpontok megjelentek honlapunkon, a veol.hu-n. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője kérésünkre összegezte az első napok tapasztalatait és válaszolt olvasóink szerkesztőségünknek jelzett kérdéseire. "Veszprém vármegyében szeptember 1-én vettük át az alapellátási ügyeleti szolgáltatást, valamennyi ügyeleti telephely működik, a feladatátvétel és a kezdés gördülékeny volt. A betegellátás folyamatossága biztosított, az 1830-as ügyeleti telefonszám jól működik, fennakadást nem tapasztaltunk. Veszprém vármegye egységes alapellátási ügyeleti rendszerében szerdán, azaz szeptember 6-án reggelig összesen 482 beteget láttak el: 458 beteg valamelyik ügyeleti telephelyen jelentkezett vizsgálatra, ellátásra, 24 esetben kellett beteghez kimenni, kórházba szállításra mindössze négy esetben volt szükség, igazán súlyos, életveszélyes esettel nem találkoztunk" – áll a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásban.

Ügyeleti pontok helyszínei

Olvasói kérdés: Veszprém vármegyében az ügyeleti pontok helyszíne a hét városban ugyanaz maradt, ahova eddig mehettünk? 
Az OMSZ válasza: Változtak az ügyeleti pontok helyszínei, a címek a mentok.hu/ugyelet weboldalon megtalálhatók. (A veol.hu oldalon szintén.)
Ki hova mehet segítségért?
Olvasói kérdés: Attól függetlenül, hogy melyik városban vagy melyik városnak a környékén lakunk Veszprém vármegyében, bármelyik ügyeleti ponthoz fordulhatunk a vármegyében? Előfordulhat ugyanis, hogy épp nyaralunk vagy rokonnál töltünk egy-egy hetet. Például zirciek vagyunk, de Füreden tartózkodunk.
Az OMSZ válasza: Igen, természetesen, bármelyik ügyeleti ellátóhelyünket felkereshetik.

Receptfelírás

Olvasói kérdés: Amennyiben az egyik ügyeleti ponton vagy a lakásunkra kiküldött ügyeleti kocsi szakemberétől ellátást kapunk, a szakember ilyenkor szükség esetén receptet is felírhat? Ugyanis azt olvastuk a tájékoztatásban, hogy orvosokkal vagy mentőtisztekkel, APN szakemberekkel találkozhatunk ilyenkor, és utóbbiak magas színvonalú képzésük alapján szinte orvosi kompetenciákkal rendelkeznek.
Az OMSZ válasza: A szükséges receptek felírása az EESZT rendszerbe (digitális felhőbe, elektronikusan) megtörténik az ügyeletes háziorvos kollégák által, függetlenül attól, hogy a betegeink elsőként milyen végzettségű bajtársunkkal találkoznak az ellátás során.

Receptkiváltás

Olvasói kérdés: Ha receptet ír fel a háziorvosi ügyeleti ellátás keretében a doktor, azt is meg tudják mondani, hova mehetünk azt kiváltani, melyik az ügyeletes patika a környéken? 
Az OMSZ válasza: Az ÉletMentő Applikáció (okostelefonos app) letöltésével a legközelebbi gyógyszertárat meg tudja keresni a felhasználó, ahol a nyitvatartásról érdeklődhet, ettől függetlenül a kollégáink is segítenek ebben.

Mikor hívható az 1830?

Olvasói kérdés: Jól értettem a tájékoztatásokból, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszerhez tartozó egységes 1830-as hívószámot az ügyeleti időben, azaz hétköznapokon 16 és 8 óra, hétvégén és ünnepnapokon 8 és másnap 8 óra között lehet hívni? 
Az OMSZ válasza: Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre az 1830-as telefonszámon. Az 1830 hétköznap 16 és 8 között, szombaton, vasárnap és ünnepnapon egész nap hívható. 

Mi tartozik az ügyeletre?

Olvasói kérdés: Az ügyeleti rendszer átszervezése kapcsán az is változott, hogy mivel lehet a háziorvosi ügyelethez fordulni? Például mivel mentősök is részt vesznek az ellátásban, friss sebesülés miatti erős vérzéssel, végtagtöréssel is lehet ide fordulni? Volt egy olyan eset is nemrégiben, amiben egy férfinek jelezték, nem a háziorvosi ügyelethez kellett volna fordulnia a két hete fennálló hasmenéssel, akkor se, ha nem tudott a vendéglátós munkája miatt a háziorvosa rendelésén megjelenni. 
Az OMSZ válasza: A háziorvosi ügyelet a sürgős – a következő rendelési időig nem halasztható – orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett ellátás. Mivel ugyanazok a mentésirányítóink veszik fel a hívásokat, akik a mentési területről érkező bejelentéseket is kezelik, így megvalósult az a régóta várt elvárás, miszerint egy kapun, egy csatornán keresztül érkeznek be a hívások a mentőszolgálathoz és ott dől el a bejelentés alapján, hogy milyen fokozatú ellátásra van igénye a betegnek, tanácsadástól a helikopter küldéséig, mentőtől az ügyeleti kocsi kiküldéséig. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában