Huszár Lőrinc atya visszatért a Bakonyba

2023.07.18. 11:30

Zirc-budapesti szerzetescsere a ciszterci apát Dallasba helyezése után

Hat éve szentmise keretében búcsúzott el a zirci hívektől Huszár Lőrinc, aki azt megelőzően hat évig volt a bakonyi kisvárosban a római katolikus plébánia plébánosa. Július 1-től újra ezen a poszton teljesít szolgálatot. A zirc-budapesti szerzetescsere a ciszterci apát Dallasba helyezését követte.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Magyar Kurír katolikus hírportál gyűjtötte össze a személyi változásokat az egyházmegyékben. A listán szerepel, hogy Erdő Péter bíboros Mauro-Giuseppe Lepori ciszterci generális apát, pápai biztos előterjesztésére július 1-jével Huszár Géza Lőrinc káplánt felmentette a budapest-szentimrevárosi Szent Imre-plébánián betöltött beosztása alól, és szintén a generális apát előterjesztésére Csécs Zoltán Dániel atyát nevezte ki erre a feladatra. Ugyancsak személyi változásokról döntött a Veszprémi Főegyházmegyében Udvardy György érsek. Július 1-i hatállyal Csécs Zoltán Dánielt Mauro-Giuseppe Lepori generális apát, a Zirci Ciszterci Apátság élére kinevezett pápai biztos előterjesztésére felmentette a zirci Erzsébet kórház kórházlelkészi tisztségéből. Huszár Lőrinc atyát a generális apát előterjesztésére kinevezte a zirci plébánia plébánosává és a zirci kórház lelkészévé.

Lőrinc atya már celebrált misét a napokban a zirci bazilikában. Nyitott a digitália keresztényi használatára, napi evangéliumokat olvas fel közösségi oldalán. Korábban tizenkét évig volt Zircen, saját bevallása szerint életéből itt töltötte el a leghosszabb időt, hat évet plébánosként, hat évet növendékként. Amikor a bakonyi kisvárostól 2017-ben szentmise keretében búcsúzott, akkor is úgy érezte, a zirci szerzetesi közösséghez tartozik, úgy végrendelkezett, itt temessék el. A Napló információi szerint Márfi Gyula akkori veszprémi érsek az akkoriban a zirci cisztercieknél kormányzó perjelként szolgáló Bérczi L. Bernát kérésére mentette fel zirci plébánosi szolgálata alól Huszár Lőrincet, annak ellenére, hogy a hívők jelezték, szerették volna, ha maradhat. Már akkor a budapesti Szent Imre-plébánia káplánjává nevezték ki. A fővárosi hívek most netes kommentekben szeretettel jelzik hiányát, a zirciek azt, hogy örülnek visszatérésének. Ugyanakkor semmi nem utal arra, hogy nem éreztek hasonlóképp a korábbi plébános, társplébánosok iránt.

A változások azzal kezdődtek mostanában, hogy május 15-től Róma pápai biztost nevezett ki a Zirci Ciszterci Apátság élére, a fenntartott intézményekben felmerült nehézségek orvoslására és a szerzetesi élet segítésére. A vatikáni döntésről szóló közlemény jelentését akkor egyházi szakértő magyarázta el olvasóinknak. Arról szintén írtunk már, hogy a szentszék a ciszterciek által fenntartott magyarországi iskolák panaszai kivizsgálására az apátság ideiglenes vezetőjévé nevezte ki a már említett Mauro-Giuseppe Lepori generális apátot pápai biztos címmel. Azóta a vizsgálat idejére Bérczi L. Bernát atyát, az apátot a Dallasi Ciszterci Apátságba helyezték átmenetileg. Őt még Lepori áldotta meg és benedikálta Zircen szentmise keretében 2018-ban, amikor a szerzetesközösség hat évre a monostor apátjává választotta. A hagyományos szabályok szerint pedig a zirci apát egyben a Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának elnöke is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában