„Éljen Ádám, éljen Sümeg, éljen Magyarország!”

2022.11.20. 15:30

Megtartották a Dunántúli Roncsderbi és Amatőr Autókrossz futamsorozat díjátadó gáláját Sümegen

Parádés középkori lovagi tornát láthattak a résztvevők a Dunántúli Roncsderbi és Amatőr Autókrossz futamsorozat díjátadó gáláján a téli színházban, Sümegen. Az egész országból érkezett versenyzőket és családjukat Papp Imre várkapitány lovagjai, udvartartása és Grófné Papp Ilona, a program szervezője fogadta a vár tövében lévő csárdánál, szombaton. 

Kovács Erika

 

 

Mintegy kétszázan érkeztek Sümegre, ahol a lovagi torna egyesület tagjai, így lovagok és várkisasszonyok korhű viseletben várták az embereket a vár tövében lévő csárdánál. A vendégek tiszteletére tűzkosarakban hatalmas fáklyákat gyújtottak az udvaron, ahol melegedhettek az érkezők, mindemellett forralt bor és forró tea is enyhítette a novemberi hideget. Korabeli szokás szerint a király és az udvartartása pálinkás, friss pogácsás köszöntővel üdvözölt mindenkit, majd a mongol harcosok, a sümegi várkapitány lovagjai, valamint a várkisasszonyok lovas és gyalogos fogadással tisztelegtek a megjelentek előtt. A látványos fogadtatás után mindenki átsétált a téli színházba, ahol Szabó Gábor, a sümegi Várkapitány Lovagi Torna Egyesület vezetője irányításával a sümegi várkapitány harcosai, lovagjai parádés lovas tornával ajándékozták meg a közönséget. A történelmi időutazásba bevonták a díjátadó gálát szervező Zsigmond Pétert, és feleségét Zsigmond-Horváth Edinát is, akik királyi és királynéi viseletet öltöttek magukra. A torna egyik kiemelkedő eseménye volt, amikor Várkisasszonyi címet kapott Steigler Tünde, a Dunántúli Roncsderby Szövetség elnöke, Lakatos Róbertet, a bajnokságon győztes egyesület vezetőjét pedig lovaggá ütötték. 

 

A tornából egy végső küzdelemben Ádám lovag került ki győztesen, akinek kezét magasba emelve Szabó Gábor boldogan kiáltotta az arénában: „Éljen Ádám lovag, éljen Sümeg, éljen Magyarország!” A látványos bemutatón Szurics Nándorné, egy vendég azt mondta, Magyarországon legalább egyszer mindenkinek látnia kellene a lovagi tornát. Az izgalmas és látványos időutazás után a nagylovagterembe kitűnő hangulatú középkori lakomára hívták a családokat, ahol korabeli szokás szerint kézzel kellett elfogyasztani a malacsültet, a sült csirkecombot, a véreshurkát, a kukoricaprószát, a héjában sült burgonyát, a káposztasalátát, a meggyes lepényt. Mindehhez kitűnő italokat, szódavizet is kínáltak a vendégeknek, akiknek, a kézzel történő evés miatt, szervíroztak rózsavízbe mártott törlőket is. Böjte Éva, a Hotel Kapitány igazgatója, a Papp család tagja köszöntőjében kiemelte, nagy szeretettel és örömmel fogadták a megkeresést a gála megrendezésére, mert az itteni történelmi környezet, a téli színház és a nagylovagterem méltó helyszíne az országos díjátadó gálának, amit két hónapon át tartó kemény szervezőmunka előzött meg. Másfelől sokan megismerhetik Sümeget, a várat, és a körülötte lévő idegenforgalmi kínálatot. 

 –Az külön öröm számunkra, hogy a főszervező sümegi fiatalember, fogalmazott Böjte Éva. A főszervező Zsigmond Péter, a Zsigmond Racing Sportegyesület elnöke, a Dunántúli Roncsderbi Szövetség (DURSZ) egyik vezetője felidézte, 11 fordulóból állt a Dunántúli Roncsderbi és Amatőr Autókrossz futamsorozata idén, amit a DURSZ szervezett. Ebből Veszprém megyében hármat Sümegen, kettőt Nyirádon láthatott a közönség. Kiemelte az utánpótlás, illetve az ifjúsági kategória versenyzőit, többségük az általa vezetett egyesülethez tartozik. Nagy eredmények nevezte, hogy 15 fiatalt sikerült bevonni az autósportba, melyből 10 sümegi kötődésű. Az összes versenyt a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség engedélyével és az autókrossz jegyében szervezték meg, és így rendezik meg a jövőben is. A lakomán, a várkapitány ajándékaként, Pápai Kíra énekes és Román Iván hegedűművész szép műsorral lepte meg a közönséget, mely hajnalig szórakozott a gálán. 

Címkék#derbi#gála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában