Hőség

2022.07.19. 09:00

Igényelhető a "Ne hagyj az autóban!" matrica

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) matricakampánya immár 2017 óta hívja fel a szülők és a gazdák figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket, vagy házi kedvencüket az autóban. A hivatal az idei nyáron is működteti matrica igénylő felületét, hogy minél több helyen megjelenhessen a kulcsfontosságú figyelemfelkeltő üzenet.

Szijártó János

Forrás: pixabay.com

Erre a Nébih hívta fel a figyelmet legutóbbi közleményében. Mint kifejtette, még csak kánikula sem kell ahhoz, hogy a napon álló, zárt autóban akár 10 perc múltán életveszélyesen magas legyen a hőmérséklet, 30 Celsius fokos melegben pedig ugyanennyi idő alatt akár 70 fokra forrósodhat az autó belseje. Ez egy kisgyermek vagy háziállat számára rövid időn belül súlyos egészségkárosodást okozhat, de akár halállal is végződhet a pár percnyi figyelmetlenség. Ahogy arra sajnos akadt példa a közelmúltban.
A tragédiák megelőzése, a minél hatékonyabb figyelemfelkeltés érdekében a Nébih idén is várja azon vendéglátó- és kereskedelmi helyek, valamint magánemberek jelentkezését, akik készek jól látható helyre kiragasztani a "Ne hagyj az autóban" matricát. Az igényeket a Nébih honlapján található űrlap kitöltésével jelezhetik az érdeklődők.

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica a Nébih honlapján
Forrás: Nébih

Az autósok sajnos elég gyakran felejtik a kutyát a járműben, így nem árt ha tisztában vannak a hőguta tüneteivel, amelyre a tájékoztatóban külön kitért Nébih munkatársa. Ha a kutya tekintete ijedt és zavart, zihál, szaporán lélegzik, fújtat, csorog a nyála, akkor vélhetően hőgutát kapott. Ilyenkor cél a testhőmérséklet gyors és hatékony csökkentése. Nedves textillel, lepedővel, törölközővel tekerjük be a testét vagy fokozatosan csökkenő hőmérsékletű vízzel hűtsük. Ha van kis medencénk, töltsük meg vízzel és fektessük bele, de jó szolgálatot tehet a jégkocka is, amelyből tehetünk párat a kutya teste köré. Azonban a legjobb az, hogy ilyen nem fordul elő és soha senki nem hagyja kedvencét a tűző napon kikötve vagy autóba zárva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában