Önkormányzat

2022.02.12. 11:00

Pogácsás Tibor államtitkár a Polgármesteri fórumon

Nyirád Az önkormányzatok helyzetéről, a jövő aktuális kérdéseiről, kormányzati terveiről beszélt Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a művelődési házban csütörtökön rendezett Polgármesteri fórumon.

Tóth B. Zsuzsa

Pogácsás Tibor szerint a víziközművagyont az önkormányzatok átadhatják az államnak, hogy ne növekedjenek a helyi terhek Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Pogácsás Tibor leszögezte, hogy a vidék életben maradásához kell, hogy annyi joga legyen egy polgárnak vidéken a családi házában, mint egy fővárosban élőnek. Fontos, hogy például a műszaki különbözőségből na adódjon árkülönbség a közművesítés terén. 

 

A múlt eredményeiről szólva az államtitkár értékelte az önkormányzati rendszert, elmondta, hogy az önkormányzatok alapvető működését ugyan biztosítja a finanszírozás, azonban a pénz az, ami sosem elég. 

 

– Olyan eset nem volt, hogy egy település azért vált volna fizetésképtelenné, mert hátat fordítottunk neki. Alapvető célunk, hogy a működőképesség megmaradjon – mondta. A tervekkel kapcsolatban elhangzott, hogy átalakítás előtt áll a hulladékügy, meg kell oldani az azzal kapcsolatos bírságolást, a külterületi felszámolásokat. 

 

Pogácsás Tibor szólt a közszolgáltatások terén várható változásokról, külön érintve a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt. Annak módosítása értelmében a víziközművagyont az önkormányzat átadhatja az államnak, hogy ne nőjenek a helyi terhek. Komoly kihívás az önkormányzatoknak és az államnak is a szennyvízkezelés, különös tekintettel a kétezer lakóegység alatti településekre. 

 

– Ami a településtervezést illeti, a jövőben egyszerűbb lesz a feladat, négy dokumentum helyett csak a településfejlesztési és a településrendezési tervet kell elkészíteni. Változások várhatók a szociális és egészségügyi területen is, bővítjük a falu- és tanyagondnoki szolgálatokat, az egészségügyben praxisközösségek létrehozását tervezzük, várhatóan év végére átalakítjuk az ügyeletet, amelybe bevonjuk a mentőszolgálatot – mondta. 

 

Amint elhangzott, a jövő fejlesztési programjai között szerepel a Modern városok program, előtérben a gazdaságfejlesztéssel. Folytatódik a Magyar falu program, azonban javasolják az ötezer fő lélekszám feletti, de nem megyei jogú települések fejlesztési támogatását is. További cél olyan okos városfejlesztés, amelynek elemei a lakosságot, az önkormányzatot és az államot szolgálják. 

 

Navracsics Tibor kormánybiztos megköszönte az államtitkár előadását és biztosította a jelen levő polgármestereket afelől, hogy az államtitkár támogatására a jövőben is számíthatnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában