Elsősorban háziorvost szállásolnának el a megújult szolgálati lakásban Ugodon

A Magyar falu programnak is köszönhetően 40 millió forintból felújított szolgálati lakás nagyobb esélyt teremt egy új háziorvosi praxis létesítésére a községben.

Laskovics Márió

Vörös Tibor polgármester a szolgálati lakás konyhájában

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyar falu programban (MFP) tavaly felújított orvosi szolgálati lakást adták ünnepélyesen, a kivitelező és környező, közigazgatásilag egy jegyzőség alá tartozó községek polgármestereinek jelenlétében pénteken a Kossuth utcában. Vörös Tibor polgármester elmondta, az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan felújítására 30 milliós forintot nyertek el a pályázaton, azonban a 190 négyzetméteres lakás korszerűsítéséhez további közel 10 millió forint önerőt kellett biztosítaniuk.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Vörös Tibor polgármester a környező falvak vezetőinek számolt be a beruházásról Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A saját forrást az épületgépészetre, a közművek bekötésére fordítottuk. Régóta üresen állt és elavult az 1970-es években épült, villa stílusú ház. Muszáj volt olyan körülményeket teremtenünk, hogy esélyünk legyen majd idevonzani új háziorvost. A jelenleg még praktizáló, 74 éves Beran Vencel háziorvos nem itt fog lakni. A doktor úr nyugdíjba vonulását követően elsősorban orvost szállásolnánk el itt, de közfeladatot ellátó dolgozóknak – rendőrnek, pedagógusnak, védőnőnek – szintén ki lehet adni. A felújítás körülbelül egy évig tartott 2020 nyarától kezdve. Valamelyest átalakítottuk az épületet, a sok apró helyiség helyett a mai divatnak megfelelően amerikai konyhát kapott, és a pincéből is kivettük a közfalakat. Ezenkívül hét szolgálati lakásunk van, ami felújításra vár – árulta el Vörös Tibor polgármester.

Vörös Tibor polgármester a szolgálati lakás konyhájában Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a Naplónak nyilatkozva megosztotta a MFP vonatkozó adatait: 2020-ban orvosi szolgálati lakásokra 1 milliárd, egyéb szolgálati lakásokra pedig 2 milliárd forint állt rendelkezésre, akárcsak 2019-ben. Az utóbbi két évben országosan több mint 200 szolgálati lakás készült el – a pápai körzetben három megközelítőleg 100 millió forint értékben.

A helyi szolgáltatások bővüléséhez megfelelő minőségű lakhatást kell biztosítani akár orvosok, akár más szakemberek részére. Ennek elősegítéséhez a MFP jelentős összeggel járult hozzá – tette hozzá Kovács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában