Csererdő: lakossági fórumot is összehívnak majd

Nem aktualizált fotókat tartalmazott a Csererdő egyik részének településrendezési átminősítését tartalmazó előterjesztés.

Marton Attila

A szóban forgó területen már egy üzemépület, kettőnek pedig a váza látszódik

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hartmann Ferenc (MSZP) önkormányzati képviselő, frakcióvezető felidézte, idén márciusban döntött Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) a településrendezési eszközök módosításáról. Kiemelte, az egyik napirendi pont célja az, hogy átminősítsék a kisvárosias lakóövezetet gazdasági-kereskedelmi övezetté. A frakcióvezető hangsúlyozta, a képviselők által megkapott előterjesztés nem a valós helyzetet mutatta: az abban szereplő fotókon nem, de a valóságban már áll egy csarnok, és kettőnek elkészült a váza az érintett területen.

Ezért arra kérték Porga Gyulát, vizsgáltassa meg, hogyan kerülhetett a képviselők elé a valóságnak nem megfelelő információkat tartalmazó előterjesztés, ki a felelős ezért. Jogszerűen állnak-e ezek az épületek? A vizsgálat befejezése után tájékoztassa a képviselőket és a Csererdő városrészben lakókat. Emellett garanciát kérnek a városvezetőtől, hogy az építési szabályzatot, rendezési eszközöket és településszerkezeti módosításokat tartalmazó előterjesztések az aktuális állapotnak megfelelő dokumentációt tartalmazzák.

Kovács Rajmund képviselő szintén a polgármestertől kért tájékoztatást arról, hogy a tanulmánytervet ki ellenőrizte, mielőtt a testület elé terjesztették, továbbá történt-e helyszíni bejárás a napirend pont összeállítása előtt.

Porga Gyula a Naplóhoz eljuttatott közleményében felidézte, 2019 tavaszán érkezett településrendezési tervmódosítási kérelem az önkormányzathoz a terület tulajdonosától, és azóta több változata készült a telepítési tanulmánytervnek a főépítészi csoport módosításai és javaslatai alapján. A terület átminősítését a telkek tulajdonosa kérelmezte. Hozzátette, a telepítési tanulmányterv készítője 2019 óta végzi a tanulmányterv összeállítását, a fotók a tervezés kezdetekor készültek, és valóban az akkori állapotot tükrözik, nem aktualizálták őket 2021-ben.

A szóban forgó területen már egy üzemépület, kettőnek pedig a váza látszódik Fotó: Pesthy Márton/Napló

A módosítással érintett – a kérelmező tulajdonában lévő – területen 22 építési telek út- és közműkapcsolattal rendelkező kialakítása történt meg. Jelenleg – a módosítás elindítása előtt – a telkek övezeti előírása kisvárosias lakóövezet, melyben a lakófunkción kívül elhelyezhető iroda, kereskedelmi vagy szolgáltatóegység is legfeljebb 10,5 méter épületmagassággal és 30 százalékos beépítettséggel. A 900 négyzetméteres telkeken mintegy bruttó 250-300 négyzetméter körüli alapterületű épületek építhetők a jelenlegi előírások alapján.

A polgármester közölte, a megkezdett építésnek a tanulmánytervi térképeken nem kell szerepelnie, mivel az épület feltüntetése csak használatbavétel esetén válik kötelezővé. Leszögezte, az építés jogszerűségének vizsgálata független attól az eljárástól, amely az övezet módosítására vonatkozik. Porga Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy nem végleges döntést hozott a közgyűlés márciusban, hanem egy folyamatot indítottak el. Az eljárás menete hat hónapot vesz igénybe, amelynek során több ütemben történik egyeztetés a szakhatóságok és az érintettek bevonásával, így többször lesz lehetőségük véleményezni az anyagokat a képviselőknek, valamint lakossági fórumot is összehívnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában