Megmenekült a kutya

2020.11.24. 07:00

Végrehajtandó börtönbüntetés várhat a veszprémi állatkínzóra

Végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Veszprémi Járásbíróság a 34 éves veszprémi férfit, aki olyan rossz körülmények között tartotta a kutyáját, hogy kilátszottak a bordái, és a lánc belenőtt a húsába, derült ki a Veszprém Megyei Főügyészség tájékoztatójából.

Kovács Erika

Forrás: rendőrség

Egyméteres láncon tartotta a férfi veszprémi házánál a nőstény német juhászkutyát ól nélkül, semmilyen menedéke nem volt, és nem gondoskodott az állat ellátásáról. Valaki értesítette a rendőröket minderről, akik tavaly novemberben azt tapasztalták, hogy kilátszottak a kutya bordái, a lánc a húsába nőtt, amitől a nyakán nagy seb lett. A kutyát elvették tőle, és állatmentőkhöz került. Az ügyben az ügyészség tárgyalás mellőzésével felfüggesztett szabadságvesztést kért.

A bíróság azonban a vádirat alapján súlyosabbnak találta az ügyet, és az indítványtól eltérően előkészítő ülést tűzött ki. A vádlott az ülésen a bűncselekményt csak részben ismerte el, azzal védekezett, hogy nem állt szándékában az állatnak szenvedést okozni, azt mondta, hogy tudatlansága miatt nem látta el megfelelően az ebet.

Védekezését a bizonyítékok cáfolták, mert a kutya a fájdalmaitól folyamatosan nyüszített, amit mások is hallottak. A bíróság a vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a közügyektől, és álláspontja szerint a férfi a kutyának olyan szenvedést okozott, amiért végrehajtandó szabadságvesztés jár. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezett.

A brutális állatkínzásról tavaly december elején megírtuk, a sovány kutya a Csatár-hegyen egy rövid láncon fához kikötve, a sárban szenvedett, maga alá végezte dolgát, a szabad ég alatt élt a hidegben is. Az állatmentők elmondták, nem volt csipje, nem kapott oltást, sem féreghajtót, gazdái néhány szelet száraz kenyeret dobtak ki neki a sárba, azt eszegette. Az állatorvos sokáig műtötte, míg eltávolította a nyakán lévő mély sebből a láncot, és azt mondta, nemsokára elpusztult volna a kutya a borzalmas körülmények és az ellátatlanság miatt.

Kapcsolódó írásunk:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában