Richter-skála szerinti 5,3-as

2020.03.22. 10:13

Veszprém megyében is éreztük a földrengést

Veszprém megyénk több, főként nyugati településén is érezték azt a földrengést, amely vasárnap reggel fél hét körül rázta meg Zágrábot.

Tóth B. Zsuzsa, Kovács Erika, Horváth Virág, Marton Attila

Horvátországban súlyos károkat okozott a földrengés

Forrás: crometeo.hr

Ott, az epicentrum közelében a Richter-skála szerinti 5,3-as magnitúdójú volt a földrengés, a horvát sajtóbeszámolók szerint több másodpercig is eltartott és az emberek pánikba estek. Falak dőltek le, épületek repedtek meg, a törmelékek kárt tettek az utcákon parkoló gépkocsikban, de személyi sérülésről eddig nem érkezett hír.

Horvátországban súlyos károkat okozott a földrengés
Fotó: crometeo.hr

Csondor Henrietta katasztrófavédelmi szóvivő lapunknak elmondta, a tűzoltóknak Veszprém megyében nem volt feladata a zágrábi földrengéshez kapcsolódóan.

Pap Rita veszprémi lakos 7. emeleti lakásában jól érezte a földmozgást.

- Arra ébredtem, hogy mozog alattam az ágyam. Olyan érzés volt, mintha ringatták volna. Ránéztem az órára, 6:24 volt. Felültem, de azzal a mozdulattal visszafeküdtem, mert szédülést éreztem. A konyhából hallottam az ismerős zajt. Mozgott az üveges szekrény. Pár másodperc lehetett az egész. Nem szédültem, de az érzést ahhoz tudnám hasonlítani. Pár perc múlva felkeltem és akkor tudatosult bennem, hogy ez földrengés lehetett. Éltem már át hasonlót, sőt rosszabbat is, 1985-ben (akkor történt a híres berhidai földrengés – a szerk.)

Még több utórengés követheti

A zágrábi földrengést hullámterjedése és földrajzi közelsége miatt lehetett érezni Veszprém megyében, mondta a Naplónak Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vezetője. Hozzátette, a zágrábi földrengés öt-tíz kilométer mélységben pattant ki, ez felszín közeli rengésnek számít.

Minél mélyebben pattan ki, annál nagyobb területen érezni, Zágráb mintegy kétszáz kilométerre van légvonalban Veszprémtől. A tanszékvezető elmondta, Szlovénia és Horvátország veszélyeztetettnek számít a földrengések szempontjából, mert az európai és az adriai lemezek ütközése viszonylag gyakori. Zágrábban vasárnap két erős rengést regisztráltak, a következő 168 órában még több utórengés fordulhat elő, hogy ezek mennyire lesznek erősek, nem lehet megmondani, jegyezte meg a tanszékvezető.

Timár Gábor hozzátette, Magyarországon a Balaton keleti végétől Komáromig húzódik egy vonal, ahol földmozgások fordultak elő az elmúlt évszázadokban: a hazánkban az eddigi legpusztítóbb 1763-ban Komáromban történt, de erős rengés rázta meg a térséget az 1985-ös berhidai és a 2011-es oroszlányi földmozgásokkor is.

A veszprémi önkormányzathoz nem érkezett bejelentés a horvátországi rengés miatt.

Mónika Ergotić, a kanizsai Dél-Zalai Hetilap korábbi újságírója is beszámolt élményeiről.

– Éppen a gyerekeknek készítettem reggelit, a kisfiamat a karomban fogtam, a kislányom a földön játszott, amikor hatalmas durranást hallottunk, mint ha egy bomba csapódott volna a földbe – idézte fel a történéseket. – A férjem itt nőtt fel, született horvát és átélte a háborút, s ő is azt hitte, hogy bombáznak. Rögtön odaszaladt hozzánk, felkapta a földről a kislányunkat és átkarolt minket, úgy tartott meg, mert mozgott minden, majdnem elestünk.

Mintha a falak hintáztak volna, a szekrények mozogtak, a képek lepotyogtak, akárcsak a porcelánok, a tévé is majdnem leesett a rázkódástól. Kifutottunk az utcára, akkor már mindenki kint volt, sok szájmaszkos ember, mert a koronavírus nálunk is jelen van sajnos. Félünk is tőle és ez a földrengés emiatt sem hiányzott, mert az emberek csoportokba verődnek, s azt kérdezgetik a többiektől: ugye, te is érezted?

Attól tartok, ez csak erősíti a járványt. Itt szerencsére, nagy károk nem keletkeztek, de a belvárosban a régi épületek nem bírták a terhelést és rengeteg tégla hullott az úttestre, az autókra. Három érezhető rengés volt, s úgy tudom, még négy kisebb, de jósolnak továbbiakat. Sokan nem mernek visszamenni a régi épületekbe, de mi hamar visszatértünk a járványveszély miatt, mert a mi házunk fiatal építésű és azt gondoljuk, hogy biztonságos.

Az ország nyugati részén több helyütt érezték a rengést

A vaol.hu megírta, a vasi megyeszékhelyen is érezhető volt a vasárnap reggeli, Zágrábhoz közeli földrengés. A vasi katasztrófavédők nem kaptak bejelentést, Zágrábban már nem voltak ilyen szerencsések, jelentős károkat okozott a földrengés.

Hazánk délnyugati településein, így többek közt Nagykanizsán, Beleznán, Szepetneken, Iharoson és Zalakaroson is érezték a földrengést, számolt be róla a zaol.hu is. Zala megyében kárbejelentés is érkezett a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában