megelőzés térítésmentesen

2019.09.13. 07:00

Megyénkben is egyre többen igénylik a HPV elleni védőoltást

Az idei tanévben is igényelhették a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást.

Marton Attila

Forrás: Shutterstock

Fotó: Africa Studio

A méhnyakrák megelőzésére szolgáló HPV elleni védőoltást iskolai kampányoltás keretében az általános iskola hetedik évfolyamába járó, 12. életévüket betöltött lányok számára a szülők és gondviselők igényelhették térítésmentesen szeptember 12-éig – tájékoztatta lapunkat a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Az igénylés menete nem változott az előző évekhez képest. Felidézték, a nyilatkozatot az oltásra jogosult gyermekek szeptember első hetében kapták meg, a kitöltött és aláírt dokumentumokat az iskolavédőnők gyűjtik össze.

A hetedik évfolyamba járó lányok a védőoltási sorozat első részletét 2019 októberében kapják meg, a második oltás hat hónap múlva, 2020 áprilisában lesz esedékes. A 2019–2020-as tanévben is a Gardasil 9 elnevezésű vakcinát kapják az igénylők, mint előző évben.

Az oltóanyag a humán papillomavírus kilenc típusa által okozott betegségek ellen nyújt védelmet. Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza, vagyis nem tartalmaz élő vírust vagy DNS-t, és felkészíti az immunrendszert a HPV elleni védekezésre.

A kormányhivataltól kapott adatokból kiderül, az előző tanévben a HPV elleni önkéntes védőoltás 2014-es bevezetése óta az előző tanévben igényelték a legtöbben a védőoltást. A közel 1600 jogosult csaknem 77 százaléka, 1209 tanuló szülei éltek a térítésmentes oltás lehetőségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában