A templomépítő plébános

2019.07.14. 13:05

Száz éve született dr. Csontos Gyula kanonok

Száz éve született dr. Csontos Gyula kanonok, Csopak és Paloznak egykori plébánosa, akit 1991. augusztus 26-án virradó éjjel, brutális körülmények között meggyilkoltak.

Szendi Péter

Öt év lelkes munka után megtörtént a templom szentelése, 1985. május 12-én. A szentelést dr. Szendi József megyéspüspök vezette

Fotó: Szendi Péter/Napló

Legelőször az utam Balatonfüredre, Forrás Károly unokaöcséhez vezetett, aki évtizedeken keresztül segített neki a szőlőben, a plébánia és a templom körül. Anyai ágon lévő nagybátyjáról csak csodálattal tud beszélni.

- 1975-ben költöztünk Balatonfüredre a családommal az ő kérésére, mert 1973-ban unokaöcsémet, – akit szintén Csontos Gyulának hívtak – feleségével együtt megölték Németországban. Ők addig segítettek nagybátyámnak. Napi kapcsolatban voltunk egymással, egy csupa szív, közvetlen ember volt, aki igyekezett mindig másokon segíteni. Soha nem tett különbséget rokon és idegen között. Mindig, aki kért tőle, adott. Amikor a munkálatok megkezdődtek a csopaki templomnál, eladta füredi lakását, és jelentős pénzzel támogatta azt, hogy Csopakon megépüljön a templom. A munkahelyemen értesültem arról, hogy nagy baj van, betörtek a paloznaki plébániára és megölték szeretett nagybátyámat. Teljesen letaglózott bennünket mindez, nem ilyen kegyetlen halált érdemelt volna – miközben kezében tart egy Krisztus fejet, melyet dr. Csontos Gyula a hívektől kapott harmincéves papi szolgálatáért, abban az évben, amikor meghalt.

Dr. Csontos Gyulára a hívek a mai napig úgy emlékeznek, hogy a templomépítő plébános
Fotó: Családi hagyaték

Füred után Csopakra mentem, ahol felkerestem Szabó Jánost, aki a templom építésének a műszaki vezetője volt. Mint mondta, édesapja volt a csopaki egyházi képviselő-testület elnöke. 1980-ban engedélyt kaptak arra, hogy az altemplom fölé egy kápolnát építsenek. Ezért nem „jellegzetes” templom a csopaki. A munkálatokat kezdetben János édesapja vezette, majd amikor 1983-ban meghalt, ő vette át annak irányítását.

Öt év lelkes munka után megtörtént a templom szentelése, 1985. május 12-én. A szentelést dr. Szendi József megyéspüspök vezette, a megye papságával, a hatalmas tömeg a templomudvart megtöltve hangszórókon hallgatta a szentmisét. Hihetetlen összefogás jellemezte az öt év alatt az embereket, volt, hogy negyven ember dolgozott egyszerre társadalmi munkában. A mai napig jó szívvel emlékszem szeretett plébánosunkra.

Öt év lelkes munka után megtörtént a templom szentelése, 1985. május 12-én. A szentelést dr. Szendi József megyéspüspök vezette Fotó: Családi hagyaték

De hogy miért május 12-re esett a választás? Azt néhai Steinhausz György világielnök írta meg egykoron, mely szerint, Csopak első hiteles említése 1277. május 12-én kelt oklevélben történt. Az egykori világelnök leírja azt is, hogy sok magyarországi és ausztriai Mária-kegyhelyet meglátogattak a csopaki és paloznaki hívek plébánosuk vezetésével.

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere szerint minden kisebb településen vannak olyan személyiségek, akik életük folyamán meghatározó szerepet töltöttek be a közösség életében. – Ilyen ember volt dr. Csontos Gyula, Csopak templomépítő plébánosa. Annak ellenére, hogy nem tudtam annyiszor személyesen találkozni vele, – amennyiszer szerettem volna – mégis élénken él bennem emléke, hiszen az idősebb csopakiak történeteikkel, anekdotáikkal és visszaemlékezéseikkel nem hagyják elfeledni.

Czeglédy Ákos Paloznak polgármester úgy véli, hogy Dr. Csontos Gyula kanonokra, plébánosra minden 40 évnél idősebb ember emlékszik a faluban. Gyerekként szinte minden katolikus fiatal ministrált mellette a templomban és ő a legszorgalmasabbakat hol egy valódi bőr focilabdával, hol közös kirándulásokkal jutalmazta. Az egész falu szerette és tisztelte. Az a pap volt, aki a híveivel és híveinek élt. Tragikus halálát nehéz volt tudomásul venni. Egy emberként gyászolta a falu és halálának 10. évfordulóján posztumusz díszpolgárrá avatták. Jelképes sírja a templom előtt emlékeztet egy nagyszerű emberre, aki évtizedeken át szolgálta a paloznaki és csopaki híveket.

(Az eredeti képek a családi hagyatékból, Forrás Károlytól származnak.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában