Családi tragédia

11 órája

Gyermekbántalmazás miatt indult eljárás

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a 36 éves várpalotai nővel és 35 éves férjével szemben, akik a legalapvetőbb feltételeket sem biztosították gyermekeik egészséges fejlődéséhez, míg az asszonynak durva viselkedése miatt védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntettéért is felelnie kell a bíróság előtt.

Veol.hu

Gyermekbántalmazás miatt indult eljárás

Fotó: Google

Gyermekbántalmazás. A vádirat szerint mindhárom gyermek gondozatlan terhességből született, s már a legelső kislány születésekor, 2020-ban jelentkeztek higiéniás problémák, valamint a gyermek hozzátáplálása sem volt zökkenőmentes, amiért a gyermeket a gyámhivatal még a születése évében védelembe vette.

Gyermekbántalmazás miatt indult eljárás
Gyermekbántalmazás miatt indult eljárás
Fotó: pexels.com/illusztráció

A gyermekbántalmazás nem a fizikai erőszakkal kezdődik 

A körülmények a két kisebb gyermek születésével sem változtak, a vádlottak otthonában állandó rendetlenség, kosz uralkodott, penészes ételmaradékok, konyhai hulladék volt mindenhol, a cumisüvegekben sokszor volt romlott folyadék, ami a gyermekek egészségét veszélyeztette.

A szülők ezen túl sem foglalkoztak gyermekeikkel, a mozgásfejlődésükkel nem törődtek, másfél éves korukig gyakorlatilag egész nap a kiságyban feküdtek. A vádlottak továbbá szanaszét hagytak a lakásban olyan eszközöket, kést, fűrészt, csavarhúzót, amelyek a gyermekek biztonságát, testi épségét veszélyeztették.

A gyermekek évszaknak megfelelő, tiszta ruházatát sem biztosították, nem kaptak az életkoruknak megfelelő ételt, általában azt ették, amit a szüleik, akinek együttműködése a családsegítő szolgálat munkatársaival, más gyermekvédelemben dolgozókkal csak látszólagos volt. Miután a bölcsődei dolgozókkal folyamatossá vált a konfliktus, a gyermekek részére a bölcsődei ellátást sem vették igénybe, a védőnővel nem működtek együtt, a gyermekek ellátásából kizárták, de fejlesztésre, szemészeti vizsgálatra sem vitték őket.

Az asszony ezen túl türelmetlenül viselkedett a gyermekeivel, különösképpen a középső kislánnyal, akit teljesen kirekesztett a családból, többször durván beszélt vele, rendszeresen térdeltette, amikor pedig a még nem szobatiszta egyéves gyermeket el kellett volna látnia, tisztába tennie, elverte, különböző fenyegető kijelentésekkel szidalmazta. A legkisebb, még csak kilenc hónapos gyermeket pedig 2023 nyarán egy kád vízbe tette, majd megpofozta, amikor az nem akart elaludni.

A gyámhivatal a két kisebb gyermeket is védelembe vette, de miután ez eredménytelen maradt, 2023 augusztusában a nevelésbe vételüket rendelte el.

Az ügyészség a vádiratában mindkét szülővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság mindkettőjüket végleges hatállyal tiltsa el minden olyan foglalkozástól, tevékenységtől, melynek során kiskorú gyermek nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végeznék, vagy tizennyolc alatti gyermekkel hatalmi, befolyási viszonyba kerülnének.- számolt be az esetről a Veszprém Vármegyei Főügyészség 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában