Bíróság

2024.06.25. 19:00

Elvették a jogosítványát, de mégis vezetni akart

Közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség egy 39 éves férfival szemben, aki azzal a valótlan állítással próbált új vezetői engedélyhez jutni a Devecseri Járási Hivatalban, hogy a jogosítványát Olaszországban elvesztette.

Veol.hu

A tesztvezetésen kipróbálható volt a sofőrt segítő asszisztens

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A vádirat szerint 2024 márciusában az elkövető vezetői engedélyét a gépjárműbe szerelt sebességellenőrző rendszer, tachográf kártya hiánya miatt Olaszországban 15 napra bevonták.

A férfi a külföldi intézkedést követően, ismerve annak tartalmát, kilenc nappal később megjelent a járási hivatalban és jegyzőkönyvbe foglaltan, valótlanul azt állította, hogy a járművezetői engedélyét Olaszországban elvesztette, és ezért új okmány kiállítását kéri.

A közigazgatási hatóság a nyilatkozat alapján az elvesztés tényét a közhiteles engedély-nyilvántartásba bejegyezte, melybe ezáltal valótlan adat került, és a vádlott részére új vezetői engedélyt állított ki.  

Az ügyészség a férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalát és abban pénzbüntetés kiszabását indítványozta az Ajkai Járásbíróságnak - írja a Veszprém Vármegyei Főügyészség .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!