Netbankolás

2024.10.20. 16:12

Neobank? Mi is az?

A neobank alapvetően eltér a hagyományos bankoktól, mivel nincsenek fizikai fiókjai, minden szolgáltatást digitálisan nyújt, ezáltal alacsonyabb működési költségekkel dolgozik. A neobank modell egyedi jellemzője, hogy a számlákat nem a kereskedelmi bankok, hanem az MNB vezeti.

neobank

A magyar pénzügyi szektor új mérföldkőhöz érkezett a BinX, az ország első neobankjának elindulásával, amely kifejezetten a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára kínál teljesen digitális banki megoldásokat. A BinX elnevezésű neobank innovatív technológiai alapokon nyugszik, és célja, hogy a magyar üzleti szféra számára gyors, költséghatékony és megbízható pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson, teljes mértékben online működési modellre építve.

 

neobank
A neobankban csak digitális szolgáltatások vehetők igénybe

Neobank: csak digitális szolgáltatások

A BinX mögött a Számlázz.hu online számlázási rendszer alapítói állnak, akik már 2020-ban elkezdték a neobank fejlesztését. A neobank alapvetően eltér a hagyományos bankoktól, mivel nincsenek fizikai fiókjai, minden szolgáltatást digitálisan nyújt, ezáltal alacsonyabb működési költségekkel dolgozik. A modell egyedi jellemzője, hogy a számlákat nem a kereskedelmi bankok, hanem az MNB vezeti. A BinX fiókok elsődleges vállalati fiókként használhatók. Ez a költséghatékonyság lehetővé teszi, hogy ügyfelei számára kedvezőbb díjszabásokat és innovatív szolgáltatásokat kínáljon, mint például a tranzakciós illetékmentes pénzügyi műveletek.

A BinX technológiai hátterét az Amazon Web Services (AWS) biztosítja, amely rugalmas, skálázható és biztonságos felhőalapú infrastruktúrát kínál. A rendszer különösen fontos a magyar üzleti szférában, mivel a KKV-k számára gyorsan és hatékonyan kezelhető banki tranzakciókat tesz lehetővé. Az AWS segítségével a BinX biztosítja a legmodernebb adatbiztonsági megoldásokat, beleértve a titkosítást és a biztonsági auditokat. A neobank egyik különleges eleme, hogy a számlák és kártyák kezelése is teljes mértékben digitális alapon történik, a legszigorúbb biztonsági előírások mellett.
A BinX neobank célja, hogy versenyképes alternatívát kínáljon olyan nemzetközi fintech szolgáltatásokkal szemben, mint a Revolut és a Wise. Ezek a globális szereplők már évek óta jelen vannak a magyar piacon, de a BinX kifejezetten a hazai vállalkozói réteget célozza meg. Emellett a Mastercarddal közösen fejlesztett új bankkártya-rendszer további előnyöket kínál a vállalkozások számára, különösen az adószám feltüntetése révén, amely megkönnyíti az adózási és könyvelési folyamatokat
A BinX indulása nemcsak a magyar pénzügyi piacra gyakorolhat jelentős hatást, hanem példaértékű lehet a régió más országai számára is, ahol a digitális banki megoldások iránti kereslet folyamatosan növekszik. A neobankok, mint a BinX, új korszakot nyithatnak a banki szolgáltatásokban, ahol a gyorsaság, a rugalmasság és a költséghatékonyság kiemelt szerepet kap.
A BinX a tervek szerint hosszú távon regionális terjeszkedést is fontolgatnak, hogy még szélesebb körben elérhetővé tegyék szolgáltatásaikat.

Medve Zoltán
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!