Gyarapodó település

2 órája

Összefogással újult meg a monostorapáti tűzoltószertár

Tizenkét millió forintból és jelentős összefogással újult meg Monostorapáti tűzoltószertára.

Tóth B. Zsuzsa

A Monostorapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertárának avatási ünnepségén Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszédében elmondta, hogy mostanában egyre többször érkezik hasonló programra a községbe. 

Navracsics Tibor gratulál Kiss János Tufának az eredményes felújításhoz
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A falu gyarapodik, látható ez az orvosi rendelő, a polgármesteri hivatal, az óvoda épületén. Szépen lassan kialakul egy olyan tér, amely a falu központja, ékessége lehet, és ez jól mutatja, hogy az itteni több mint egy tucat civil szervezet tagjai erős közösségek, a falu pedig a térség központja. Vannak olyan egyesületek, akik a saját élethelyzetük helyett az egész falu polgárainak szeretnének védelmet, szolgáltatást nyújtani. Ilyenek a tűzoltók, akik minden tiszteletet megérdemelnek. Ők szabadidejükből nemcsak a saját hobbijukra áldoznak, hanem hozzátesznek a falu értékeihez, hogy Monostorapáti egy békés, biztonságos, erős közösség legyen. Amikor szóba került a szertár felújítása, magától értetődő volt, hogy ami segítséget adhatunk, azt mozgósítjuk. Jellemző a községre, hogy mivel nem volt elég a támogatás, a falu, a polgármester, a képviselő-testület úgy döntött, hogy a másik részét hozzáadják, és munkájukkal egészítik ki, ami a beruházáshoz kell. Így kerek a történet. A polgárok, az önkormányzat és az állam együtt létrehozott valamit, ami nemcsak Monostorpáti, hanem az egész térség értékét emeli – mondta a miniszter. 

Takács Péter polgármester arról beszélt, hogy a Dunántúlon mostanában a tűz és a víz vette át az uralmat. 

– Megmutatkozott, hogy mit jelent az, ami a tűzoltóegyesület nevében is megtalálható, az önkéntesség. A tagok segítenek a helyi közösségnek, de a körülöttünk élőknek is a káresemények felszámolásában, megelőzésében. Amellett jól kiegészítik más tűzoltóságok állományát. A katasztrófavédelemben az önkéntesek, az önkormányzati és a hivatásos állományok együttműködésével hatalmas eredmények érhetők el. Itt helyben mindig az volt a mérvadó, hogy támogassuk közösségeinket lehetőségeinkhez mérten. Ami itt közösségi munkával elkészül, az a helyi értéket gyarapítja, a lakosságot teszi gazdagabbá. Ezt az irányt tovább kell erősíteni, hiszen láthatjuk, hogy két héten belül a tűz és a víz is megmutatta hatalmas erejét. Olyan időjárás van mögöttünk, amely százéves rekordot döntött meg. Egyre nagyobb szükség lesz az önkéntes közösségekre, az emberi erőforrásra, a hirtelen reagálásra. Néhány évente előfordul, hogy az Eger-patak villámárvizet produkál, a megye pedig az ország harmadik legerdősebb területe, nagy szükség van a tűzoltók munkájára – hangsúlyozta a polgármester, és azt kívánta, hogy kevés munkájuk legyen a lánglovagoknak.

Az egyesület elnöke, Kiss János, Tufa arról beszélt, hogy nagyjából százéves már az egyesület. 

– 1923-ban volt egy nagy tűz, akkor még a szomszéd településekről jöttek át a tűzoltók. 1928-ban már biztosan volt tűzoltóegyesület, amiről az itt kiállított régi fecskendő is árulkodik. Tíz évvel ezelőtt kezdtünk gondolkodni azon, hogy miként lehetne vonzóbbá tenni a tűzoltók munkáját. Először is a szertár felújítása, a környékének rendben tartása volt a cél. Szerencsére találtunk partnereket ehhez, kis lépésekben elkezdődött a felújítás. Aztán két éve a Magyar falu program pályázati lehetőséget kínált egy nagyobb felújításhoz. Tetőt és nyílászárókat cseréltünk, közel háromszáz négyzetméternyi térkövet tettünk le, járólapoztunk, csempéztük a lépcsőt, festettünk. A hétmillió forintos támogatás kevés volt, az önkormányzat ötmillió forintot tett hozzá, valamint 25 önkéntes több mint hétszáz órán át dolgozott azért, hogy minden elkészüljön. Az idősek a környéket tették rendbe, köszönettel tartozunk mindenkinek, aki dolgozott a cél érdekében – mondta Tufa. Megemlítette továbbá a környékbeli tűzoltóságokkal ápolt jó kapcsolatot és a szabadidő közös eltöltésének fontosságát.  

A szertárt Illés Sándor plébános áldotta meg.

– Köszönöm, hogy Tufa elindította az adventi civil gyertyagyújtás ünnepét is, hogy rendszer lett abból, hogy Isten áldását kérik a tűzoltók a mindennapokra. A támogatást szintén köszönjük, de mindazt a fáradtságot is, amit a tűzoltók tettek, hogy elkészüljön az épület. Az elmúlt években itt látott összefogás példaértékű – mondta Illés Sándor.

Az ünnepségen a Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltóság elnöke, Horváth Zoltán átadta támogatásukat, a korszerű munkaruhákat.

A Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltóság elnöke, Horváth Zoltán ajándékkal érkezett
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!