Máig élő hagyományok

1 órája

Borlevessel, színes kaláccsal vendégelték meg a magyarpolányi sváb menyegző résztvevőit (videók, fotók)

Fontos, hogy megőrizzük és ápoljuk elődeink tradícióit, ugyanis azokból tudjuk, hogy honnan jövünk - ezen gondolat jegyében a magyarpolányi közösség sváb hagyományőrző délutánra és estére hívta az érdeklődőket szombaton.

Tisler Anna

Sokan népviseletben érkeztek az eseményre, a településen élők ilyen módon is őrzik a hagyományaikat, kifejezik az összetartozásukat. A program hagyományos sváb menyegzővel vette kezdetét. A Deutsches Hausnál a vőfélyt alakító Grőber József polgármester kikérte szüleitől a menyasszonyt. Svábul elmondott kikérőjében köszönetet mondott a családnak, az anyának, az apának, a testvéreknek, sok szerencsét kívánt az életben nekik. A menet, amelyben a helyi és vidéki nemzetiségi kórusok tagjai, a népviseletbe öltözött helyi óvodások és iskolások, valamint az érdeklődők is részt vettek, a Johann's Kapelle zenekar zenéjére a közeli templomba vonult. A templom megtelt ünneplőkkel.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A menyasszonyt Meinczinger Hanna, a vőlegényt Matuszek Barnabás alakította, a koszorúslány Kiskopárdi Zoé és Harta Maja volt. A hagyományok szerint mindenki ruháját rozmaring díszítette. A templomban a szentmisét német nyelven Tüttő Ágoston celebrálta, aki jelképesen megáldotta az ifjú párt, és rajtuk keresztül az ifjúságot. Az atya a hagyományok ápolásának és továbbadásának fontosságát kiemelve hangsúlyozta, hogy a jövő a múltra épül, ezért fontos annak ismerete és tisztelete. Hozzátette: a közösség is épül a hagyományok tisztelete által.

Borleves és színes kalács

A szentmisét követően a résztvevők a Fő térre vonultak, útközben sokan csatlakoztak a menethez. Mint a lakodalmakban szokás, most sem maradhatott el a vendéglátás. A szervezők mindenkit egy magyarpolányi különlegességgel, borlevessel, valamint a helyi értéktárba is felvett színes kaláccsal kínáltak.

A lakodalom után az emlékezés következett: a Fő téren, a Kitelepítési emlékmű mellett felavatták a Betelepítési emlékművet, majd a Zöld Élet Házában kezdetét vette az éneklés, a tánc, kezdődött a nemzetiségi nap kulturális programja. A megnyitón elhangzott, hogy már az óvodában elkezdik nagyszüleik, dédszüleik kultúrájának átadását a legfiatalabb generációk tagjainak. A nap legünnepélyesebb része is ekkor zajlott: Magyarpolány képviselői aláírták a testvértelepülési szerződést a Soproni járásban található, német nemzetiségi hagyományait őrző Ágfalva község küldöttségével.

A kulturális programban szerepeltek a magyarpolányi óvoda nagycsoportosai, az iskolások, a Magyarpolány Hangja dalkör, a Magyarpolányi Nemzetiségi Kórus, valamint Veszprémfajsz kulturális csoportja és az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkör. A napot batyus sváb bál zárta, melyen a városlődi Johann's Kapelle szolgáltatta a zenét. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában