Energetikai korszerűsítés

2024.07.05. 17:30

Otthonfelújítási támogatás – kérdőjelekkel

A július 1-jével elindult otthonfelújítási támogatás kapcsán kereste meg lapunkat a tapolcai Tihanyi Zoltán építész, aki szerint jó lenne a jelenlegi kiírást több vonatkozásban is módosítani, annak érdekében, hogy minél többen igénybe vehessék az energetikai korszerűsítést megcélzó s ezáltal megtakarítást eredményező lehetőséget.

Szijártó János

Az otthonfelújítási támogatás az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapó családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú javaslaton alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot, amely így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez – derül ki a projekt honlapján lévő tájékoztatóból. Az otthonfelújítási támogatás kiírása feltételként szabja meg, hogy az épület 1990 előtt épült, valamint, hogy a felújítás legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményezzen a felújított családi házban. A kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti, ösztönzi a családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.

Az Otthonfelújítási támogatást az 1990 előtt épült családi házaknál vehetik igénybe a tulajdonosok, ám még mindig van néhány olyan pont, amelyeket újra kellene gondolnia a kiírónak
Az otthonfelújítási támogatást az 1990 előtt épült családi házaknál vehetik igénybe a tulajdonosok, ám még mindig van néhány olyan pont, amelyet újra kellene gondolnia a kiírónak –véli Tihanyi Zoltán építész
Fotó: Szijártó János/Napló

Tihanyi Zoltán azt tartja aggályosnak, hogy a múlt héten csütörtökön, azaz június 27-én jelent meg a véglegesnek tekinthető pályázati kiírás, és ekkor tették közzé a felhasználható, beépíthető támogatott anyagok listáját. 

– Ebben olyan kicsi a választék, hogy nagyon megnehezíti, szinte lehetetlenné teszi a nyílászárók cseréjét, vagy éppen a hőszivattyú beépítését. A projekt hétfői (július 1.) indulásakor mindössze egyetlen gyártóhárom méretű nyílászárója és egy gyártó különböző kapacitású hőszivattyúja szerepelt a választható opciók között, de két nappal később, szerdán már hőszivattyút nem találtam a listában. Ráadásul, mivel hétfőtől lehetett benyújtani a pályázatokat, sokak számára a rövid határiő esélytelenné tette a kivitelezőkkel való szerződéskötést. Aggályosnak tartom azt is, hogy a pályázat kiírója kizárja azokat a lakóházakat, amelyekbe vállalkozás van bejelentve, függetlenül attól, hogy milyen tevékenységet végez. Jó lenne a tevékenységi köröket is megkülönböztetni, hiszen egyes vállalkozások ipari szintű energiafelhasználással dolgoznak, míg mások esetleg csak egy laptopot vesznek igénybe munkájukhoz – fogalmazta meg aggályait Tihanyi Zoltán, aki bízik abban, hogy az otthonfelújítási támogatás kiírója még menet közben módosít a feltételeken annak érdekében, hogy minél szélesebb körben vehessék igénybe az energiatakarékosságot kínáló lehetőséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában