körkép

2020.07.21. 16:00

Még egy hónap szüretig

A szőlő jelenlegi állapota szerint nagyon korai szüretre nem számítanak a Balatonfüred-szőlősi hegyközség szőlőtermelői. Eddig a nagy hőségek is elmaradtak, és folyamatos, egyenletes csapadék sem segíti a bogyó növekedését, a korai fajták zsendülését.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- A mi területeinken azt látjuk, hogy a korai fajták kissé megrekedtek, szomjasak a növények. Kellene a csapadék a bogyók kiteléséhez. Bár a szőlő gyökere nagyon sokra képes, de ha nincs csapadék, az a bogyón látszik meg először. Azt látjuk, hogy a szőlőnövények azért fejlődnek szépen, és ha elég gondos gazdák voltunk, akkor túl sok betegség nem jelentkezett az ültetvényeken. Sem a peronoszpóra, sem a lisztharmat megjelenése nem jellemző – mondta el lapunknak Baloghné Király Mónika borász, a Balatonfüred-szőlősi hegyközség elnöke.

Fotó: Sági Ági/Napló

A gombabetegségek intenzív támadásának elmaradása a csapadékszegénységgel is összefügg. Ha nincs eső, nincs pára sem. A meleg pára a lisztharmat kialakulásához, a hideg pára a peronoszpóra spórák csírázásához kell. A gyakori nagy szél és a napsütéses órák alacsony száma szintén nem kedvez a szőlő gombabetegségeinek.

- A mi ültetvényeinken a szőlőmoly, vagy más jelentősebb rovarkártevő sem jelent meg, a gyomok viszont nőnek, mert azoknak majdnem mindegy milyen az időjárás. Termésbecslést is végeztünk: ha csak nem sújt bennünket valamilyen extrém időjárási helyzet, nagyobb termésre számítunk az átlagosnál, de annyi nem lesz, mint tavaly, vagy tavaly előtt. Bízunk a jégkár-elhárítási rendszerben, mert nem szeretnénk megint átélni azt a 2016-os jégesőt, ami az ültetvényeinket csontig ledarálta – tette hozzá.

A hegyközségi területeken, az első nagy szüretet az Irsai Olivér fajta adja, ennek várható szedése augusztus 10 és 25 között lesz majd. Addig viszont jó lenne jelentősen csökkenteni a betárolt készleteket.

- Itt a Balaton-felvidéken nagyon különleges helyzetben vagyunk. Egy normál évben, ha működik a turizmus, akkora a felvevőpiac, hogy szinte minden borászat el tudná adni háztól a borát. Amíg a kijárási korlátozás életben volt, nem jöttek a Balatonhoz az emberek. Borzasztó volt átélni, hogy a gyönyörű húsvétkor, ami máskor jelentős boreladást is hoz, nem volt sehol senki, így csak a nyári forgalomra számíthatunk. Tavaly is lehetett, és válságkezelési céllal idén is van zöldszüretre és kényszerlepárlásra lehetőség.

A Balogh Pincészet szép új pécselyi teraszára is zömében belföldi vendégek térnek be. Azt tapasztalják, hogy a parttól kissé elvágyó emberek jönnek, akiket nagyon érdekel, hogy milyen egy modern borászat, milyenek a modern technológiák és ezek fúziójából milyen borok születnek.

Baloghné Király Mónika az olaszrizling-ültetvényen Fotó: Sági Ági/Napló

- Sokkal többen vannak azok, akik eljönnek a parttól, és valószínűleg a sok heti bezártság után még azok is biciklire ülnek, akik eredetileg nem ezt tervezték. Érezzük, hogy keresik a természetközelibb, kevésbé zsúfolt helyeket, és ez a megnövekedett réteg a kisebb borászatokba is eltalálhat. Sajnos az azonban nem valószínű, hogy azt a készletmennyiséget el tudnák tüntetni, mint amennyi egy normálisan működő szezonban elfogyna. Érezzük, hogy nem kell idegen nyelveken megszólalnunk, mint régebben, amikor a vendégek fele külföldi volt. Azért bízunk benne, hogy szüretig a helyzet jelentősen javulhat – fejezte be Baloghné Király Mónika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!