3 órája
A változatos étrend olcsóbb, mind gondolná!
Teljes kiőrlési pékáru, savanyúságok, hús helyett néha hal, a megszokott köretek lecserélése párolt zöldségre vagy éppen bulgurra – néha apró változtatásokkal is sokat tehetünk azért, hogy az étkezések az egészségünket is szolgálják. Persze nem könnyű úgy főzni, hogy a család minden tagja ízlésének megfeleljen az étel, s egészséges, olcsó, s ráadásul még magyaros is legyen. De mindez nem lehetetlen! Ez is fókuszba kerül az élelmezési világnap apropóján.
Stoll Eszter és Páhiné Lengyel Eszter az Élelmezési világnapon
Fotó: Keszey Ágnes
Gyümölcstea, margarin, bécsi felvágott, szezámmagos zsemle, zöldpaprika reggelire, tojásleves és carbonara csirkecsíkok spagettivel ebédre, vacsorára pedig rántott trappista sajt párolt rizzsel. Ezt kapták a középiskolások, kollégisták ebédre szerdán. Azért ezt a napot emeltük ki, mert október 16. az élelmezési világnap. A heti étlapot böngészve kitűnik, hogy teljes kiőrlésű pékáru, savanyúság, gyümölcs gyakorta szerepel a menüben.
Élelmezési világnap: egészségesen és finoman
Reggeli 417 forint, ebéd 685 forint, vacsora 496 forint. Ennyi a térítési díj a közétkeztetésben, ennyit fizetnek a gyerekek, illetve szüleik az étkezésekért. Ezek az összegek nagyobb mennyiségekből levetítve jönnek ki, és havi keretösszegből átlagolva, de nem lehetetlen küldetés az sem, hogy otthon is egészségünknek és pénztárcánknak kedvezőbb legyen az étkezések megoldása.
Páhiné Lengyel Eszter, a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum és Kollégium élelmezésvezetője adott mindehhez ötleteket.
Ki más tudná jobban, hogyan lehet megadott keretek közé szorítani az ételek alapanyagköltségét úgy, hogy az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelő ebéd kerüljön az asztalra, mint egy élelmezésvezető?
Az Élelmezési világnap fókuszában: egészséges és olcsó – sok mindenre kell figyelni, de nem lehetetlen
Az árról már szóltunk, de talán még fontosabb, hogy milyen is az adott étel. Persze az íz is lényeges, de az étrend tervezésénél a menzán figyelembe veszik és fel is tüntetik az étkezések energia, fehérje, zsír, telített zsírsav, szénhidrát, cukor és sótartalmát is. Ennyi mindenre kell odafigyelni, hogy egészséges és olcsó is legyen az étel, ami az asztalra kerül.
Az élelmezési világnap
Világszerte több mint 150 országon átívelő összefogás az, ami a magyar kezdeményezésre született élelmezési világnapot kiemeli a többi ENSZ nap közül. A számtalan rendezvény célja, hogy ráirányítsák a figyelmet és tettekre sarkalljanak a mennyiségi és minőségi éhezés felszámolásáért. 2024-ban az #ÉlelmezésiVilágnap az élelemre, mint emberi jogra helyezi a fókuszt. A globális kampány világszerte hangosan hirdeti, hogy mindenki számára biztosítani kell a hozzáférést a tápláló, biztonságos és fenntartható élelemhez elérhető áron. Itt az összefogás ideje, hogy létrehozzunk egy jobb és fenntarthatóbb jövőt mindenkinek.
A napról szóló kiadványt itt lehet letölteni
Az élelmezési világnap egyúttal felhívja a kormányzati, a vállalati és a civil szféra szereplőinek figyelmét az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra, és hogy a lakosságot, különösképpen a fiatalokat is mozgósítsa, közös fellépésre sarkallja.
- Világszerte mintegy 733 millió ember éhezik.
- A bolygónkon megtermelt élelmiszer 32%-a kerül a kukába vagy más módon vész kárba, a pazarlás a klímaváltozásra is jelentős hatással van.
- A konfliktusok és az erőszak az elhúzódó éhezés legfőbb okozói. 2023-ban a súlyosan éhezők majd fele volt konfliktusban érintett: 20 országban közel 135 millió ember.
- Mintegy 2,8 milliárd ember nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.
- A férfiakhoz képest a nők 1,3%-kal nagyobb valószínűséggel éheznek.
- Szerte a világon több mint 1,6 milliárd nőt és gyermeket sújt valamilyen vitamin- vagy ásványianyag-hiány.
Az ENSZ Élelemzésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Európai és Közép-Ázsiai Irodája Budapesten működik.
Az élelmezési világnap 2024.
Az élelem a legalapvetőbb emberi szükséglet közvetlenül a levegő és a víz után. Mégis, a világon nem mindenki jut az egészséges élethez szükséges táplálékhoz, pedig a világ élelmiszertermelői már most is elegendő mennyiséget állítanak elő. Az élelemhez való jog – ez áll az idei élelmezési világnap fókuszában – túlmutat a túlélést biztosító kalóriákon: magában foglalja az egészséges és sokszínű étrendet és a fejlődés lehetőségét. Összehangolt közös lépésekkel garantálni lehetne, hogy mindenhol elérhető legyen a tápláló és biztonságos élelmiszer, mindenki számára elérhető áron.
A balatonfüredi kollégium konyháján naponta közel 550 adag étel készül a középiskolásoknak és ötven kis óvodásnak is itt főzik az ebédet, a 220 kollégiumi tanulónak pedig a reggelit és a vacsorát is adják. A hatalmas mennyiséghez szükséges alapanyagok beszerzésekor a beszállítók olykor adnak kedvezményt, de ha a háztartásokat nézzük, akkor sem lehetetlen, hogy akciósan vegyünk meg alapanyagokat. A helyi termékekkel is jól járhatunk, főleg, ha a piacokon járva, közvetlenül a termelőtől vásároljuk meg a zöldséget, gyümölcsöt, háztáji, kisgazdasági vagy kisüzemi készítményeket.
A mennyiség is fontos lehet
Az alapanyagok származása, minősége és ára mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy életkortól és aktivitástól függően mennyi étel kerül a tányérra, hiszen amennyitől például egy óvodás jóllakik, az egy kamasznak, egy sportoló fiatalnak vagy egy felnőttnek akár a fél fogára sem elég. A menzai étkeztetésben előírások vannak, hogy melyik korosztálynak mi az ideális mennyiség, de a családban a háziasszonyok, férjek, édesapák is tudják, kinek mekkora az étvágya. Főként, ha a kedvenc ételekről van szó. Az élelmezésvezető tapasztalata szerint ez is nagyon lényeges, mert a gyerekek, fiatalok többsége igencsak megválogatja, mi az, amit szívesen eszik.
- Fontos, hogy közkedvelt ételek legyenek a kínálatban. Sokszor nehéz kivitelezni, hogy az ízvilág mindenkinek megfeleljen, mert több mint ötszáz ember esetében ez nem egyszerű. De igyekszünk figyelni arra, hogy jóllakjanak a gyerekek és biztosítsuk a szükséges napi energia-és tápanyagtartalmat – emelte ki Páhiné Lengyel Eszter.
Krumpli helyett kuszkusz, rántott hús helyett hal
A családanyák számára nem ismeretlen a párbeszéd, mely a „Mit főzzek?” kérdésre a „mindegy” felelettel van rövidre zárva.
Az élelmezésvezetőtől ötleteket is kértünk, hogy otthon hogyan tudunk olyan egészséges fogásokat az asztalra varázsolni, melyek a magyaros ízvilágot képviselik, s viszonylag olcsón beszerezhető alapanyagokból elkészül.
- Szerintem azért ezt meg lehet oldani, de mivel én is anyuka vagyok, tudom, hogy a mai rohanó világban nem könnyű. Az is látom, hogy hiába szeretnénk mi egészséges ételeket adni a gyerekeknek, sokszor tapasztalom, hogy nem ismernek sok zöldségfélét, vagy akár ételt. Én mindenképpen azt javasolnám – még hogyha esetleg nem is a legolcsóbb alapanyagokról van szó és hogy tudom, hogy időigényes a főzés - hogy zöldség, gyümölcs és halak gyakran kerüljenek az asztalra otthon. De meg lehet ezt oldani viszonylag rövid idő alatt is. Például a párolt vagy grillezett zöldségek kiváló köretek lehetnek, de kínálhatunk bulgurt vagy kuszkuszt is és a hal is jobb választás -akár natúran, akár bundázva, mint hogy mindig rántott hús legyen. A halat például bele is csempészhetjük az ételbe, készíthetünk például paradicsomos, tonhalas pennét – sorolta az élelmezésvezető.
Magyaros ízek
Találkozhatunk olyan véleményekkel, miszerint a magyar konyhára nem nagyon jellemző az egészséges jelző. Az élelmezésvezető azonban árnyalja e képet, hiszen véleménye szerint a minőségi alapanyagok megválasztásával és a friss fűszerek használatával máris ideálisabb lehet.
- Gondolhatunk például a lecsóra, amiben van vöröshagyma, tele van paprikával és paradicsommal. Ezek mind tele vannak vitaminokkal, melyek szükségesek a gyerekek fejlődéséhez. Nyilván, ha valamelyik étel zsírosabb, az nem a legjobb, de alkalmanként azért ebben is lehetünk megengedőbbek. Az évszaknak megfelelő táplálkozás is irányadó lehet. Ilyenkor mi ősszel készítünk például székelykáposztát – ez egy igazán magyaros étel – és a legtöbb gyerek kedveli. A paradicsomos káposztát egy kis sült hússal szintén szívesen megeszik, és a rizses hús is kedvelt, mely mellé adhatunk például uborkát, s a krumplis tésztát mellé is kínálhatunk savanyúságot. Érdekes, hogy a káposztás kockát és a kelkáposztafőzeléket nem nagyon szeretik a gyereket, de virslis frankfurti levest szívesen megeszik.
Ősszel szoktunk készíteni sütőtökkrémlevest, karácsony előtt pedig halászlevet, bár azt tapasztaljuk, hogy ez igen megosztó fogás – sorolta az étkeket Páhiné Lengyel Eszter, s általános alapelvekről is szólt.
- Előnyösnek tartom a teljes kiőrlésű termékeket, melyek jót tesznek a szív-és érrendszernek. A tejtermékek fogyasztása a kalciumszükséglet miatt javasolt. Ez nem pusztán a tejivást jelenti, hiszen például a sajtokkal is tudjuk biztosítani. A zöldségek fogyasztását javaslom, s gyümölcsök is fontosak, bár ezek cukortartalmát szokták negatívumként is említeni. Én azt gondolom, hogy ha napközben, több részletben fogyasztjuk ezeket, akkor jót teszünk a szervezetünknek.
Élelmezési világnap: Stoll Eszter, a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum és Kollégium szakácsa két receptet is ajánl a veol olvasóinak, nézőinek