Gyakorlat

2 órája

Helikopterek lepték el a pápai repteret

A Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ szakmai útmutatásával hazánkban zajlik az évenkénti helikopterharcászati oktatóképző gyakorlat (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC), ahol a résztvevők összetett feladatokat hajtanak végre. A pápai MH 47. Bázisrepülőtéren zajló gyakorlat részleteibe egy szakmai nap keretében a sajtó munkatársai is belepillantást nyerhettek.

Haraszti Gábor

A meghívottakat Simon Zsolt ezredes köszöntötte, majd Szili Zoltán és Rickard Rörberg ezredes, a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ vezető instruktor tartott tájékoztatót.

A helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik a pápai reptéren
A helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik a pápai reptéren
Fotó: Fülöp Ildikó

Sok-sok helikopter az MH 47. Bázisrepülőtéren

Mint elhangzott, hazánk 2029-ig vállalta a kurzus repülő fázisának befogadását, amelyet első alkalommal 2021-ben tartottak, így az idei zsinórban a negyedik tanfolyam, amelyet Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtéren tartanak. A többnemzeti gyakorlat befogadása és kiszolgálása hazánk európai uniós szerepvállalásából fakadó, magas prioritású feladata. A program a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg, ez az uniós tagállamok helikoptervezetőinek "Top Gunja". A HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik.

A HTIC programban képzett helikopter harcászati oktatók szakmai tudása nagymértékben hozzájárul a nemzeti helikopter harcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához, ezen túlmenően alapfeltétele az MHTC-ben vállalt kötelezettségünk teljesítésének.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában