Napelemes hajóverseny

2024.08.23. 14:00

Felzárkóznak a tengeri nagyhatalmakhoz

Másodszor rendezték meg a CoreComm–Pannon Egyetem–Balatonalmádi nemzetközi napelemes hajóversenyt. A Solar Boat Challengen idén összesen tíz egység indult, hét holland, egy lengyel és két magyar csapat – egyikük a Pannon Egyetem csapata, ezzel ők is felzárkóznak a tengeri nagyhatalmakhoz. A három napon át tartó vetélkedés augusztus 23-án kezdődött Balatonalmádiban, a Szent Erzsébet ligetben.

Benkő Péter

Vízre szállás. A hajók meghajtását napelemek biztosítják

Fotó: FULOP ILDI

A Solar Boat Challenge a fenntarthatóbb jövő innovációit, megoldásait hivatott ünnepelni. A versenyre látogatók mindent megtudhattak a napenergiával hajtott hajók fejlesztéseiről. Az izgalmas versenyt, látványos szlalomfutamokat a kivilágított hajók felvonulása tette még emlékezetesebbé. A hajókat egyetemisták készítették, a tengeri közlekedésben alkalmazott csúcstechnológiákra és a megújuló energiára koncentrálva. A nemzetközi napelemes hajóversenyt Balatonalmádi városa és a Pannon Egyetem közösen szervezte holland szakmai támogatással, így felzárkóznak a tengeri nagyhatalmakhoz. A két magyar csapat közül az egyik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkezett, a másik pedig a házigazda Pannon Egyetem csapata, mely idén másodszor vesz részt az eseményen.

A részt vevő csapatok tagjai, köztük a Pannon Egyetem hallgatói, akik felzárkóznak a tengeri nagyhatalmakhoz
A részt vevő csapatok tagjai, köztük a pannonosok, akik felzárkóznak a tengeri nagyhatalmakhoz
Fotó: Fülöp Ildikó


Megtudtuk, a veszprémiek részéről a mérnöki kar hallgatói vettek részt a fejlesztésben, a versenyen való részvétel lényegében az elméletben tanultak klassz eredménye, kipróbálása a gyakorlatban, a vízen. Minden hajó megadott műszaki paraméterek alapján készül, méretüket tekintve hat méteres hosszúságról, másfél-két méteres szélességről beszélünk. Az egyszemélyes járművek hajóteste karbonkompozitból készült, a meghajtáshoz az energiát hat négyzetméternyi napelem biztosítja. Ezek a szempontok adottak, a különbségeket inkább a belső műszaki berendezések fejlesztésének milyensége adja.

Vízre szállás. A hajók meghajtását napelemek biztosítják
Vízre szállás. A hajók meghajtását napelemek biztosítják
Fotó: Fülöp Ildikó

 


A három nap folyamán többfajta – például gyorsasági, szlalom-, illetve hosszú futamon indultak a fenntarthatóság jegyében készített versenyhajók. A hosszú futamon kimondottan a napelemek teljesítményét mérték.

A megnyitón a köszöntők a vendégcsapatokra való tekintettel angol nyelven hangzottak el. Abonyi János rektor, a házigazda egyetem nevében szólt a jelenlévőkhöz, kiemelte a kreativitást, a szorgalmat, a fejlesztésekbe belefektetett időt. Szólt a nélkülözhetetlen partnerek szervezésben nyújtott támogatásáról, és reményét fejezte ki, hogy a versenyzők valóban hisznek a sikerben.

Abonyi János rektor reméli, a versenyzők hisznek a sikerben
Abonyi János rektor reméli, a versenyzők hisznek a sikerben
Fotó: Fülöp Ildikó


Balatonalmádi városa részéről Kajári Gyula önkormányzati képviselő, a pénzügyi, településfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke azt emelte ki, megújuló energia nélkül nincs fejlődés, gyorsabb szállítás. A műszaki fejlesztések közül a napelemek révén nyert energia fontosságáról beszélt, illetve a hajtóenergia évszázados technikai átalakulásáról, fejlődéséről, a mára elért elektromobilitásról. Az ilyen jellegű kísérletek egyre inkább nemzetközivé válnak, mondta el, majd köszönetét fejezte ki a támogatóknak a verseny sikeréhez biztosított feltételekért.

A köszöntők után a csapatok egyenként is felvonultak, bemutatkoztak, összeálltak egy hatalmas csoportkép kedvéért közös fotózásra.

Elkészült a nagy, közös fotó valamennyi csapattal
Elkészült a nagy, közös fotó valamennyi csapattal
Fotó: Fülöp Ildikó

A Pannon Egyetem csapata, a Pannon Solar Boot Team tagjai felzárkóznak, újraalkották hajójuk teljes belső részét
 

Még vízre szállás előtt faggattuk a Pannon Egyetem csapata, a Pannon Solar Boot Team vezetőjét, Medvegy Tibort, aki elmondta, a tavalyihoz képest fejlesztették a teljes elektronikát, a kormányzást, a hajtás-felfüggesztést, a pilótafülkét és a hűtést, gyakorlatilag újraalkották a hajó teljes belső részét. – A hajótest a régi maradt, azzal vágunk neki a versenynek. Sokat dolgoztunk, de úgy érezzük, emiatt sokkal jobb is lett ez a vízi jármű. Csapatunk igazi erőssége – mivel ez még csak a második versenyünk –, hogy kezdőként tesztelgethetünk, ezáltal megtanuljuk művelni ezt a műfajt, s szép lassan, talán már az ősszel szárnyassá alakítjuk a hajónkat. De más fejleszteni való is akad. Idén, ha nem is reménykedünk dobogós helyezésben, de reméljük, a rövidtávú futamokban sikerül jobban szerepelnünk – remélte a csapat vezetője.

Immár a vízen...
Immár a vízen...
Fotó: Fülöp Ildikó

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában