Világhírű balettművész

2024.08.15. 20:00

A Balatonnál is pihen Kovács Zsolt Vencel, a híres Béjart Ballet magyar művésze

Kovács Zsolt Vencel, a fiatal balettművész, Európa egyik leghíresebb társulatának tagja Kapolcson és Balatonalmádiban pihen.

Kovács Erika

Kovács Zsolt Vencel balettművész, a világhírű svájci Béjart Ballet tagja a Balatonnál is pihen

Fotó: családi

Idén nyolc országban, 12 darabban lépett fel társulatával, 21 városban zsúfolásig megtelt az a 73 előadás, amelyet idén adott elő a svájci Béjart Ballet. A művész Kínában, Nyugat-Európa számos országában és a Baltikumban is járt. Szerinte a fáradalmak kipihenésének egyik legjobb módszere, ha az ember családjával tölti az időt. 

Az pedig külön jótékony hatású, ha a Balaton inspiráló energiáit is magába szívja.

Elmondása szerint nem minden művész tölti családi körben a vakációt. Van, aki felül amerikai motorlegendájára, mások beülnek a sportautójukba és útra kelnek. Kollégái közül néhányan Olaszországban, mások a svájci hegyekben töltik szabadidejüket, ahol nyáron is lehet síelni. 

– Én ilyenkor a családomra, édesanyám főztjére, egy jó balatoni fagyira és lángosra vágyom. Idén a legjobb lángost a Balatonnál ettem, megkóstoltam a Balaton fagyija egyik idei díjazottját is. Két héten át úgy élek, mintha örökké tartana a nyár, de augusztus közepétől vissza kell térnem egy olyan étrendhez, amelyet valószínű, hogy azok a sportolók is követnek, akik az olimpián küzdöttek a legjobb eredményekért – fogalmazott a magyar művész.

Mint ismert, Kovács Zsolt Vencel személyében tavaly augusztusban magyar táncost szerződtetett a világhírű Béjart Ballet, amelyre több mint ötven éve nem volt példa. 

Utoljára Markó Iván balettművész kapott ott többéves szerződést.

 A fiatal szólista korábban a Litván Nemzeti Balettben dolgozott, önálló művészeti bemutatóival több alkalommal szerepelt a nemzetközi sajtóban, például a New York Timesban. A svájci társulatot 1987-ben Maurice Béjart (1927–2007) alapította. Nevéhez kétszázötven koreográfia, köztük negyvennél is több egész estés balett fűződik. A Béjart Ballet Lausanne jogelődje, a XX. század balettje (Ballet du XXe siècle), ennek volt tagja Markó Iván is több éven át. A társulat jelenleg is a világ egyik legnagyobb presztízsű balettformációja, melyet 2007 óta a Nijinsky-díjas Gil Roman vezetett az idei év tavaszáig. Helyét az ugyancsak neves művész, Julien Favreau vette át márciusban.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában