Három évtizedes hagyomány

2024.04.28. 17:30

A bor és a Szent György-hegy nagy ünnepe (videó)

A Szent György-hegy, a szőlő és bor ünnepéről szólt április utolsó hete, ami hagyományosan a zenés felvonulással zárult.

Szijártó János

A menetben a borrendek, a résztvevő, rendező önkormányzatok képviselői, néptáncosok és nem utolsó sorban a borkedvelők kaptak helyet

Fotó: Szijártó János / Napló

Vasárnap délelőtt indult útjára a menet Hegymagasról egészen a Lengyel-kápolnáig. Az immár huszonkilencedik alkalommal megrendezett Szent György-hegyi napok felvonulóit ezúttal is a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar vezette fel a hegyre. A menetben a borrendek, a részt vevő, rendező önkormányzatok képviselői, néptáncosok és nem utolsósorban a borkedvelők kaptak helyet. 

 A Szent György-hegyi borünnep egyik legismertebb programja a Hegymagasról induló zenés felvonulás
 A Szent György-hegyi borünnep egyik legismertebb programja a Hegymagasról induló zenés felvonulás
Fotó: Szijártó János/Napló

A rendezvénysorozat az elmúlt közel három évtizedben népszerű szőlő- és borünneppé nőtte ki magát. A Szent György-hegy Csobánc Hegyközsége, a hegymagasi, a kisapáti, a raposkai, a tapolcai, a gyulakeszi és a káptalantóti önkormányzat, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend által rendezett programsorozat megnyitóját kedden a hegymagasi Szászi Birtokon tartották, majd utána minden napra jutott valami érdekesség. Sajnos a szerdára tervezett zarándokút az rossz idő miatt elmaradt, ám ezt talán némileg ellensúlyozta a vasárnapi csodálatos, napsütéses időjárás.

Vasárnap délelőtt indult útjára a menet Hegymagasról egészen a Lengyel-kápolnáig
Vasárnap délelőtt indult útjára a menet Hegymagasról a Lengyel-kápolnáig
Fotó: Szijártó János/Napló

Csütörtökön ínyencrandevú volt a Hotel Gabriellában, pénteken a Tamási Áron Művelődési Központban konferencia, szombaton pedig a borutak bejárása szerepelt a programban. A nagy, mindig látványos vasárnapi zenés felvonulás 10 órakor indult el a hegymagasi kultúrháztól, ahonnan rendőri felvezetéssel, a Szászi Pince érintésével sétáltak fel a résztvevők a Lengyel-kápolnához. Itt szabadtéri szentmise, borszentelés és estig tartó jó hangulat várta a felvonulókat, amelyhez a finom borok, a jó társaság és a napos idő megfelelő alapot biztosított a szőlő, a bor és a Szent György-hegyi nagy ünnepén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában