Program- és túraajánló

2023.11.23. 07:00

Szent Borbálától a Mária-szobor új öltözetéig – nyolc hétvégi bakonyi esemény egy helyre gyűjtve

Zircen és környékén november 25-én és 26-án különleges programok közt válogathat, túrázhat: kiállítás nyílik Jásdon az öltöztethető Mária-szobornak tervezett ruhákból, gombaszakellenőrrel kirándulhat a Bakonyban, Borbála-nap alkalmából a bányászatról, hagyományairól lesz szó és még folytatjuk...

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szent Borbála, bányászat, erdőgazdálkodás és könyvbemutató a zirci Reguly-múzeumban

A zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház november 25-én, szombaton 16 órától Borbála napja apropóján várja programokra az érdeklődőket. Szent Borbálát a bányászok védőszentjeként is számon tartják. Az eseményen Vida Beáta igazgató köszönti az egybegyűlteket. Szedlák Tibor, a Verga Zrt. igazgatóhelyettese tart előadást a bányászat és az erdőgazdálkodás kapcsolatáról és Gombási Mónika erdőművelődési főelőadó beszél a bányászat utáni biológiai aktivitásról. Hofferné Hanich Erika a "Ki ésszel, ki kalapáccsal" című könyvét mutatja be. A rendezvény keretében megtekinthető a Selmecbányai Bányászmúzeum fotóiból készített minikiállítás a selmeci tűzvészről.

Kiállításon a Mária-szobor új ruhái

A Bodzaház galériájában állítják ki Jásdon a Mária-szobornak tervezett új ruhákat. A jásd-szentkúti öltöztethető Szűz Mária-szobor ruhatervezésére kiírt dizájnpályázatra érkezett alkotásokból nyílik kiállítás Jásdimentum címmel a Bodzaház galériájában november 25-én, szombaton 16 órakor. Megnyitó beszédet mond Kristóf Mariska kurátor. 

Fenyőfő és Pénzesgyőr mellett keresgélhet vadgombát

A Vadgomba – Kisalföld és Bakony csoport gombásztúrákat szervez a hétvégén Győri Krisztina gombaszakellenőr vezetésével. Szombaton Fenyőfő környékén lehet így kirándulni, főként fenyvesekben. Vasárnap Pénzesgyőr közelében lehet erdei gombákat keresgélni. Mindkét táv viszonylag hosszú, 10-12 kilométeres. A terep mindkét esetben hegyes-völgyes, 10 év alatti gyermekeknek és idősebbeknek nem javasolt. A gyülekezők 10 órakor lesznek. Kosár, bicska, víz, szendvics, réteges öltözködés és megfelelő, vízhatlan lábbeli szükséges. Előzetes jelentkezés szükséges.

Katalin-napi piac Zircen

A zirci termelői és kézművespiacot november 25-én, szombaton szokás szerint 8 és 12 óra között tartják meg a Reguly-múzeum kertjében.

Adventi barkácsolás és társasozás kastély szomszédságában

A karácsony méltó megünneplésének elengedhetetlen része az advent. Az advent meghitt hangulata, a karácsonyi várakozás ideje a régmúltra visszanyúló, gyönyörű, téli hagyomány. Lépjünk be együtt ebbe a csodás időszakba! Töltsünk el együtt egy vidám, szeretetteljes délutánt! – invitálnak a szervezők a Csetényi Adventi Kopogtató elnevezésű programra, amit november 25-én 15 órától tartanak meg a Holitscher Bisztróban, a kastély szomszédságában. Meghitt fények és karácsonyt idéző illatok várják az érdeklődőket, együtt készíthetnek adventi koszorúkat, és a karácsonyi barkácsolás mellett izgalmas társasjátékpartikat játszhatnak. A részvétel ingyenes. A bisztró kínálatában a program idején faszénen sült pillecukor is szerepel a forralt bor és a tea mellett. 

Helybeli tehetség mutatkozik be alkotásokkal Tésen

A Tési Adventi Találkozások nulladik napi programjaként Macsotai Zorkának, a falu ifjú tehetségének a kiállítása nyílik meg a faluházban november 25-én 15.30-kor. 

Mise a bazilikában Krisztus király vasárnapján

A Zirci Római Katolikus Plébánia kórusa közreműködik Krisztus király vasárnapján, november 26-án, a 10 órakor kezdődő szentmisén a zirci bazilikában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában